Η δυσπιστία, αντί του πνεύματος της αμοιβαία επωφελούς πολιτικής συνεργασίας, καθοδηγεί σήμερα τις τουρκορωσικές σχέσεις αναφέρει η ιστοσελίδα Al Monitor, επικαλούμενη τα διαφορετικά συμφέροντα των δύο χωρών από τη Λιβύη στη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και την ενόχληση της Άγκυρας για τη ρωσική στήριξη στην Ελλάδα για τα 12 μίλια.
Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε περίοδο ψύχρανσης, καθώς υπάρχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά μεγάλες αποκλίσεις στα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.
«Ήταν αδύνατο να μη δούμε από την αρχή ότι είναι δύσκολο για τη Ρωσία να θεωρήσει την Τουρκία φίλο, σύμμαχο ή εταίρο», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μουσταφά Καραλιόγλου στη στήλη του για τη Daily Karar.
«Ενώ οι δεσμοί με τη Ρωσία θεωρήθηκαν αρχικά ως άσος εναντίον της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αυτό έχει περιπέσει σε αχρηστία», πρόσθεσε.
Ο συνταξιούχος τουρκος διπλωμάτης Γιουσούφ Μπουλούτς επισήμανε ότι το κυρίαρχο ιστορικό χαρακτηριστικό των τουρκορωσικών δεσμών κατά τους αυτοκρατορικούς και σύγχρονους χρόνους ήταν πάντα η «ανταγωνιστικότητα» και όχι η «συμπληρωματικότητα»
Ο Μπουλούτς είπε στο Al-Monitor ότι το κύριο συμφέρον της Ρωσίας για να αναπτύξει δεσμούς με την Τουρκία ήταν να διαταράξει τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
«Σύμφωνα με τη Ρωσία, μια Τουρκία που παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ στα χαρτιά, αλλά σταδιακά απομονώνεται, είναι στρατηγικά πολύ σημαντικότερη από μια μη ευθυγραμμισμένη Τουρκία που αναζητά εταίρους σε δομές όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης» δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.