ΚΑΙΡΟΣ

Πώς η Γαλλία προσπαθεί να σταματήσει τους Ρώσους μισθοφόρους στην Αφρική

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τη διάρκεια του πραξικοπήματος της Μπουρκίνα Φάσο στις 30 Σεπτεμβρίου, διαδηλωτές επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία και σε ένα γαλλικό πολιτιστικό κέντρο εν μέσω φημών ότι η Γαλλία φιλοξενούσε τον έκπτωτο πρόεδρο ή σχεδίαζε να παρέμβει στρατιωτικά.

Mίλτος Σακελλάρης

Μια διαφορετική σημαία με κόκκινες, λευκές και μπλε ρίγες εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων διαδηλώσεων σε γαλλόφωνες πρωτεύουσες της Δυτικής Αφρικής: η σημαία της Ρωσίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τη διάρκεια του πραξικοπήματος της Μπουρκίνα Φάσο στις 30 Σεπτεμβρίου, διαδηλωτές επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία και σε ένα γαλλικό πολιτιστικό κέντρο εν μέσω φημών ότι η Γαλλία φιλοξενούσε τον έκπτωτο πρόεδρο ή σχεδίαζε να παρέμβει στρατιωτικά.

«Όλη αυτή ήταν παραπληροφόρηση», επισήμαναν Γάλλοι αξιωματούχοι, κουνώντας το δάχτυλο στη Ρωσία για «εσωτερική παρέμβαση».Παρόμοιες διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας και επιθέσεις σε γαλλικές αποστολές έχουν πραγματοποιηθεί στο Μάλι και στο Τσαντ. Πολλοί αξιωματούχοι στο Παρίσι προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο  διαδεδομένα είναι τα φιλορωσικά και αντι-γαλλικά αισθήματα στην ασταθή περιοχή του Σαχέλ - και από πού ακριβώς προέρχονται αυτές οι σημαίες.

Είναι ενδεικτικό πως 10 ανώτεροι Γάλλοι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν, ενημέρωσαν την Axios και δύο άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία των ΗΠΑ για την εξελισσόμενη στρατηγική της Γαλλίας στην Αφρική κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα.

Ένα όνομα εμφανιζόταν συνέχεια σε αυτές τις συναντήσεις: ο Yevgeny Prigozhin, ο ολιγάρχης και σύμμαχος του Πούτιν που ίδρυσε την ομάδα Wagner και φέρεται να επιβλέπει μια στρατιά διαδικτυακών τρολ.Η τελευταία γαλλική εκτίμηση είναι ότι 2.400 μισθοφόροι Wagner βρίσκονται στην Αφρική, κυρίως στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Και οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά διακόψει τους δεσμούς τους με τη Γαλλία υπέρ της Ρωσίας.

Ο Βάγκνερ εμφανίστηκε επίσης, με ανάμεικτα αποτελέσματα, στη Λιβύη, τη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη.Η Γαλλία είχε παραμείνει η κυρίαρχη δύναμη στη Δυτική Αφρική πολύ μετά την αποαποικιοποίηση, αλλά η επιρροή της Ρωσίας φαίνεται να αυξάνεται εκεί παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Prigozhin και ίσως το ίδιο το Κρεμλίνο χρηματοδοτούν διαδικτυακές εκστρατείες και τοπικές ΜΚΟ που διαδίδουν αντιγαλλικές αφηγήσεις.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης αυξήσει την απροκάλυπτη επαφή του με τους Αφρικανούς ηγέτες τα τελευταία χρόνια, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να πραγματοποιεί αρκετές επισκέψεις.Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια μονάδα πληροφοριακού πολέμου που επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση «πληροφοριακών επιθέσεων» που ρέουν από τη Ρωσία.

Αυτό είναι μέρος μιας στρατηγικής για την «εξουδετέρωση του Βάγκνερ στην Αφρική» υποστηρίζοντας ότι η ομάδα δεν παρέχει ασφάλεια, αλλά φέρνει «δολοφονίες και εκμετάλλευση», λέει ένας αξιωματούχος.

Η Γαλλία ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό το έτος ότι απέτρεψε μια προσπάθεια μισθοφόρων Βάγκνερ να σκάψουν έναν ομαδικό τάφο στο Μάλι και να κατηγορήσουν για αυτό τα γαλλικά στρατεύματα.

«Δεν ανταγωνιζόμαστε τον Βάγκνερ, ανταγωνιζόμαστε μια ρωσική προσπάθεια να εκδιώξει τη Γαλλία και τη Δύση από την Αφρική», υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε πραγματικά απασχολημένοι».