Πομπέο σε Βαρθολομαίο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμε-ρα, Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον Υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Σούζαν και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτιρφιελντ, καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Γαλλίας  Εμμανουήλ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, η σύζυγός του, ο κ. Σάτιρφιελντ και οι συνοδοί τους, επισκέδθηκαν τον  Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Πατριαρχικός διάκονος κ. Ιάκωβος, τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Ο κ. Πομπέο έτυχε θερμής υποδοχής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στην χώρα. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογενείας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας. Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού πε-ριβάλλοντος, καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμε-λιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ. Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατο-λής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποχαιρέτησε τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι και τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή του στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Αμέσως μετά, ο  Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως, χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Φανάρι, υπενθυμίζοντας ότι και άλλοι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως είπε συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία της παρουσίας των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή, καθώς και ζητήματα των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο. 

«Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την ευθύνη για την ενότητα και το καλό της Ορθοδοξίας και έναν σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές Κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό». 

Ερωτηθείς αν ετέθη από τον κ. Πομπέο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Μητροπολίτης Γαλλίας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και την λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση.
 

Σε tweet του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως “είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και που επισκέφθηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο”.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συζητήσει «θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και την περιοχή» και να υπογραμμίσει «τη σταθερή θέση» των Ηνωμένων Πολιτειών στα θέματα αυτά, τα οποία ο Μάικ Πομπέο έχει αναγάγει σε κύρια προτεραιότητά του στο ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν βεβαίως πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε» αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, είπε σε δημοσιογράφους ένας αμερικανός αξιωματούχος επικρίνοντας έμμεσα τις τουρκικές επιδόσεις.

Μπροστά από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκε ομάδα εθνικιστών της Ένωσης Τούρκων Νέων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη, την οποία και χαρακτήρισαν προκλητική, αφού ο Αμερικανός αξιωματούχος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι με την τουρκική ηγεσία.

Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε την οργή της για το πρόγραμμα του Πομπέο και διαβεβαίωσε πως η θρησκευτική ελευθερία «προστατεύεται» στην Τουρκία. «Θα άρμοζε περισσότερο στις ΗΠΑ να κοιταχτούν σ' έναν καθρέφτη και να ασχοληθούν με τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», υποστήριξε η Άγκυρα.

Η Ουάσινγκτον κινδυνεύει τώρα να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ενώ τα σημεία τριβής με τις τουρκικές αρχές είναι ήδη πολλά, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μάικ Πομπέο ήθελε να μεταβεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά μόνον αν έρχονταν εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη και όχι μεταβαίνοντας αυτός στην Άγκυρα. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, μια συνάντηση είχε φανεί πιθανή, όμως τελικά ναυάγησε.

Είναι δύσκολο να πει κανείς, σημειώνει το AFP, αν η εκλογή στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν συνεχάρη, ενώ θεωρείται «φίλος» του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του, έπαιξε κάποιον ρόλο σ' αυτή την υπόθεση.

«Πολύ πραγματική πιθανότητα» η επιβολή κυρώσεων

Το γεγονός είναι ότι ο Μάικ Πομπέο δεν θα μπορέσει να συζητήσει με τις τουρκικές αρχές τις πολυάριθμες διαφορές τις οποίες ο ίδιος απαρίθμησε χθες, Δευτέρα, μετά τη συνομιλία του στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ επιθετικές», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Επικαλέσθηκε την «υποστήριξη» της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή «το γεγονός ότι είχε επίσης εγκαταστήσει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Αναφερθήκαμε επίσης στις ενέργειές της στη Λιβύη, όπου εισήγαγαν επίσης δυνάμεις τρίτων χωρών, ή ακόμη τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργασθούν για να πείσουν τον κ. Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Τα θέματα αυτά έρχονται να προστεθούν στη διένεξη γύρω από την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η αγορά του επρόκειτο να προκαλέσει, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ουάσινγκτον, όμως η Τουρκία πήρε αναστολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν φανερό πως ήθελε να διατηρήσει την καλή σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν --ο οποίος αποτελεί αντικείμενο όλο και πιο ζωηρών επικρίσεων στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο τουρκικός στρατός πέρασε όμως τώρα στην πράξη προχωρώντας σε δοκιμές των S-400. Για τις ΗΠΑ, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μια κόκκινη γραμμή.

«Η επιβολή κυρώσεων είναι κάτι που εξετάζεται», είναι μια «πολύ πραγματική» πιθανότητα, προειδοποίησε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μετά την Τουρκία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία του μεταβαίνοντας στη Γεωργία, την Ιερουσαλήμ και μετά στις χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων στη Σαουδική Αραβία και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιπάλους του Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ βολιδοσκόπησε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τη δυνατότητα να πληγεί μια ιρανική πηρηνική εγκατάσταση, όμως εκείνοι τον απέτρεψαν.

Πηγή: skai.gr