«Κεραυνοί» Ντούντα για την επικοινωνία Μακρόν και Σολτς με Πούτιν: Σα να μιλάς με τον Χίτλερ

Ο Πολωνός πρόεδρος, κατηγόρησε τους δύο ηγέτες ότι νομιμοποιούν έναν παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα άσκησε κριτική εις βάρος των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι είναι σαν να είχαν συνομιλίες με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως έγραψε σήμερα η γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν αμφότεροι ιδιωτικές τηλεφωνικές επαφές με τον Πούτιν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ειδικά ο Μακρόν προκάλεσε την οργή των Ουκρανών λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να "ταπεινωθεί" ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης.

Σε συνέντευξή του στην Bild, η οποία αναρτήθηκε αρχικά αργά χθες το βράδυ στο κανάλι του στο YouTube, είπε ότι αυτού του είδους οι συνομιλίες το μόνο που κάνουν είναι να νομιμοποιούν έναν παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία.

"Μίλαγε κανένας έτσι με τον Αδόλφο Χίτλερ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου; Έλεγε κανένας ότι ο Αδόλφος Χίτλερ πρέπει να περισώσει την αξιοπρέπειά του; 'Οτι πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ταπεινωτικό για τον Αδόλφο Χίτλερ; Δεν έχω ακούσει τέτοια λόγια", είπε ο Ντούντα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για να εξουδετερώσει απειλές για την ασφάλειά της, έχει ισοπεδώσει πόλεις, έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους και έχει υποχρεώσει πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία διεξάγει έναν απρόκλητο πόλεμο για την αρπαγή εδαφών.

Σε κοινή τους τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, στις 28 Μαΐου, ο Σολτς και ο Μακρόν κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να απελευθερώσει τους 2.500 μαχητές που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης και να μιλήσει απευθείας με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν καλέσει την ΕΕ να ζητήσει ρητά μια εκεχειρία στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και έχουν έτσι έρθει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες του μπλοκ, όπως η Πολωνία, που είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ