Ξέσπασμα του Πολωνού προέδρου: Δίνετε περισσότερα χρήματα στην Τουρκία παρά σε εμάς για το μεταναστευτικό

Η Πολωνία λέει πως η ΕΕ έχει κάνει «πολύ λίγα» για να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην εισροή προσφύγων

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέα Ντούντα ξέσπασε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί σε ό,τι αφορά την πολιτική της για το μεταναστευτικό. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ' ό,τι δίνει στα δικά της μέλη» ανέφερε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο Σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.

Η μεγαλύτερη ανατολική χώρα μέλος της ΕΕ αντιτίθεται σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που σχεδιάσθηκε για να κατανεμηθεί η ευθύνη για τη φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων και λέει πως η ΕΕ έχει κάνει «πολύ λίγα» για να τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στην εισροή προσφύγων. Η ΕΕ απορρίπτει αυτές τις επικρίσεις.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για «ασφαλή σύνορα» που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη, στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας, και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ