Κλείσιμο

Πολιτική κρίση στο Περού: Μια νεκρή, ένας τραυματίας σε νέες συγκρούσεις

Ο νέος θάνατος αυξάνει σε τουλάχιστον 43 τους νεκρούς —συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού— από το ξέσπασμα της νέας πολιτικής κρίσης στο Περού, την 7η Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στη Μακουσάνι, πόλη των Άνδεων στο νότιο Περού, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το νοσοκομείο Σαν Μαρτίν δε Πόρες.

«Στις 18:20 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:20 σήμερα ώρα Ελλάδας) πρόσωπο γένους θηλυκού ηλικίας περίπου 35 ετών χωρίς ζωτικές ενδείξεις διακομίστηκε στα επείγοντα», εξηγεί δελτίο Τύπου του νοσοκομείου της Μακουσάνι.

Ο νέος θάνατος αυξάνει σε τουλάχιστον 43 τους νεκρούς —συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού— από το ξέσπασμα της νέας πολιτικής κρίσης στο Περού, την 7η Δεκεμβρίου.

Το δελτίο Τύπου κάνει επίσης λόγο για έναν τραυματία, άνδρα, περίπου «30 ετών», χτυπημένο «στον θώρακα».

Ο θάνατος καταγράφεται καθώς χιλιάδες χωρικοί από τις επαρχίες συνέκλιναν τις τελευταίες ημέρες στη Λίμα, για να συμμετάσχουν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, το αστυνομικό τμήμα της Μακουσάνι πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών ταραχών.

Το Περού συνταράσσεται από ταραχές μετά την παύση, τη σύλληψη και την προφυλάκιση την 7η Δεκεμβρίου του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε να επιβάλει «πραξικόπημα» διατάσσοντας να διαλυθεί το κοινοβούλιο, που ετοιμαζόταν να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους από περιοχές των Άνδεων στον νότο, απαιτούν να παραιτηθεί η νέα πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, να ιδρυθεί Συντακτική Συνέλευση για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να διεξαχθούν άμεσα οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές.

Η κυρία Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο ώσπου τον διαδέχθηκε δυνάμει του Συντάγματος, έχει καταγωγή από τις Άνδεις. Εξελέγη με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς υποψήφιος του οποίου ήταν ο κ. Καστίγιο. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν «προδότρια».

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις και τις ταραχές, η κυβέρνησή της επέβαλε ξανά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στη Λίμα, στην Κούσκο, στην Καγιάο και στην Πούνο — η τελευταία συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Το μέτρο επιτρέπει την επέμβαση του στρατού για την επιβολή της τάξης κι αναστέλλει θεμελιώδη δικαιώματα, ανάμεσά τους αυτά της κυκλοφορίας και της συνάθροισης. Η κυβέρνηση Μπολουάρτε είχε ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες τον Δεκέμβριο σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ