ΚΑΙΡΟΣ

Πολιτική κρίση στο Περού: Άνοιξε το Μάτσου Πίτσου έπειτα από 25 μέρες

Οι πρώτοι τουρίστες μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο χθες το πρωί

Ο αρχαιολογικός χώρος Μάτσου Πίτσου, φρούριο των Ίνκα και κόσμημα του τομέα του τουρισμού στο Περού, άνοιξε ξανά κι άρχισε να υποδέχεται επισκέπτες χθες Τετάρτη, έπειτα από 25 ημέρες που το διάσημο παγκοσμίως αξιοθέατο έμεινε κλειστό εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον Δεκέμβριο.

Οι πρώτοι τουρίστες μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο χθες το πρωί, με σπάνια για την εποχή λιακάδα, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μπόρεσαν να επισκεφθούν διάφορους τομείς και χώρους λατρείας στη llaqta («ακρόπολη» στη γλώσσα Κέτσουα) με ηρεμία, καθώς ο κόσμος δεν ήταν τόσο πολύς.

Περίπου 700 τουρίστες, κυρίως Βρετανοί και Γάλλοι, περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ως χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στελέχη του οποίου παραβρέθηκαν στο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου.

«Η χωρητικότητα είναι 4.044 επισκέπτες την ημέρα από τις 06:00 ως τις 16:00», διευκρίνισε η Μαρίτσα Ρόσα Κάντια, επικεφαλής των υπηρεσιών του υπουργείου στο Κούσκο, την πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των Ίνκα, που απέχει 110 χιλιόμετρα από το Μάτσου Πίτσου.

Το μνημείο, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ορίζεται από την UNESCO από το 1983, έκλεισε την 21η Ιανουαρίου, όταν είχαν φθάσει στην κορύφωση οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων που απαιτούσαν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Η σιδηροδρομική γραμμή, το μόνο μέσο για να φθάσει κανείς στο Μάτσου Πίτσου, από την πόλη Ογιανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, ήταν κομμένη για 18 ημέρες. Οι αρχές ανέφεραν πως διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές.

Η περιοχή αντιμετώπισε ελλείψεις βασικών προϊόντων εξαιτίας της διακοπής των δρομολογίων των τρένων.

Την τελευταία εβδομάδα η σιδηροδρομική κίνηση ξανάρχισε εν μέρει, αλλά πρόσβαση στα τρένα προσφερόταν μόνο στους ντόπιους.

Η κυρία Κάντια εξήγησε πως οι αρχές επωφελήθηκαν από το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου για να προχωρήσουν στη «συντήρηση» των μονοπατιών.

Ο τουρισμός είναι τομέας κλειδί της περουβιανής οικονομίας, ενώ προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλούς Περουβιανούς· προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού το 2020, η χώρα προσέλκυε κάπου 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ