ΚΑΙΡΟΣ

Politico: Κάποιος πρέπει να σταματήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία 

Σε μία εκτενή ανάλυσή του το politico περιγράφει με λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μπει άμεσα ένα «φρένο» στη ρωσική επιθετικότητα των τελευταίων εβδομάδων που εκφράζεται κυρίως στην Ουκρανία, όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στρατεύματα. Εκτός από την Ουκρανία, η ρωσική επιθετικότητα περιλαμβάνει επίσης τον οπλισμό της αγοράς ενέργειας κατά της Μολδαβίας και την υποστήριξη του υβριδικού πολέμου της Λευκορωσίας, χρησιμοποιώντας μετανάστες κατά μήκος των συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η έλλειψη σαφήνειας στις προθέσεις της Μόσχας και η απροθυμία του Κρεμλίνου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, απλώς επιδεινώνουν την κατάσταση. Η επέκταση της  σύγκρουσης στην Ουκρανία μπορεί να μην μείνει στα χαρτιά. 

Η ΕΕ σύμφωνα με την ανάλυση αποφάσισε να κινητοποιηθεί, όμως όπως όλα δείχνουν οι δηλώσεις αλληλεγγύης που έκανε προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία σημαίνουν ελάχιστα, αν οι συγκεκριμένες χώρες δεν υποστηριχτούν με πράξεις. 

Η σκληρή εκστρατεία της Ρωσίας για να υπονομεύσει την ουκρανική κυβέρνηση συνδύασε την παραδοσιακή στρατιωτική επιθετικότητα με υβριδικό πόλεμο: κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικούς ιστότοπους, πολιτική παραπληροφόρηση και τακτικές ισχυρών όπλων στις αγορές εμπορίου και ενέργειας.

Από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία το 2014, περισσότεροι από 14.000 Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί. Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένων των αυτονομιστών που καθοδηγούν και υποστηρίζουν - συνεχίζουν να παραβιάζουν την εκεχειρία, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας Ουκρανούς στρατιώτες και εμποδίζοντας συστηματικά τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να εκτελέσει την αποστολή παρακολούθησης εντός και γύρω από το Ντόνμπας της Ουκρανίας.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ρωσία σκοπεύει απλώς να επιτεθεί ή να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία, είναι αρκετά σαφές ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές του για να επιβάλει τις «κόκκινες γραμμές» που μέχρι στιγμής αρνήθηκε να ορίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Ρωσία έχει δείξει επανειλημμένα την προθυμία της να αγνοήσει το διεθνές δίκαιο και να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε δυτικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη κατοχή του 20 τοις εκατό της Γεωργίας, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της στην Υπερδνειστερία και οι πράξεις της δολιοφθοράς στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, το Μαυροβούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δείξει την ίδια κατάφωρη περιφρόνηση που συνεχίζει να δείχνει στην Ουκρανία.

 Παράλληλα με τις στρατιωτικές της προσπάθειες, η Ρωσία έχει επιδιώξει οικονομικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πριν από την εισβολή, η Ρωσία απαγόρευσε βασικές εξαγωγές της Ουκρανίας και εξόπλισε την ενεργειακή ασφάλεια κατά της γείτονάς της, εκτρέποντας την παροχή φυσικού αερίου από τους ουκρανικούς αγωγούς. Έδωσε εντολή στις τράπεζες να περικόψουν τη χρηματοδότηση των ουκρανικών βιομηχανιών, να κλείσουν εργοστάσια και να ακυρώσουν κρίσιμα έργα υποδομής. Κάτω από αυτή την πίεση, η Ουκρανία ωθήθηκε επίσης να δεχτεί ένα ευρωομολογιακό δάνειο από τη Ρωσία το 2013.

Η Ρωσία καταδιώκει τώρα την Ουκρανία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, επιχειρώντας να αποσπάσει πληρωμή για αυτό το δάνειο των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η στρατιωτική, οικονομική και κυβερνοεπιθετική επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη κοστίσει στην οικονομία της Ουκρανίας αυτό το νούμερο πολλές φορές – παραμερίζοντας το γεγονός ότι η αρχική συμφωνία υπεγράφη από τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έναν σύμμαχο του Κρεμλίνου που στη συνέχεια κατέφυγε στη Ρωσία μετά τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν το 2014. Εάν τα δικαστικά μας συστήματα δεν μπορούν να προστατεύσουν την Ουκρανία και άλλους έναντι του «νόμου» του Κρεμλίνου, μπορούμε να περιμένουμε αυξανόμενη χρήση αυτού του είδους των τακτικών στο μέλλον.

Πηγή: skai.gr