ΚΑΙΡΟΣ

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το ΝΑΤΟ ζητά με αιχμηρή γλώσσα η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίσινα δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα της, απορρίπτοντας τους φόβους της Δύσης περί γενίκευσης του πολέμου στην Ευρώπη σε μια τέτοια περίπτωση.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη τη νύχτα της Τετάρτης από καταφύγιο στο Κίεβο, η Ουκρανή αξιωματούχος είπε ερωτηθείσα για την απροθυμία του ΝΑΤΟ να επέμβει με αυτόν τον τρόπο ότι «είναι απάνθρωπο να ξέρουν ότι άμαχος πληθυσμός και παιδιά θα σκοτωθούν μη λαμβάνοντας αυτή την απόφαση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το αίμα αυτών των αμάχων, περιλαμβανομένων της μητέρας και του πατέρα δύο παιδιών που γεννήθηκαν χθες και μόλις σήμερα έχασαν τους γονείς σε βομβαρδισμό, δεν είναι μόνο σε ρωσικά χέρια».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου του BBC ότι αυτά είναι πολύ αιχμηρά λόγια για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, η κα Στεφανίσινα απολογήθηκε που δε χρησιμοποίησε «διπλωματική γλώσσα», αλλά όπως είπε δεν μπορούσε να το κάνει ενώ καθόταν σε ένα καταφύγιο βλέποντας τα στοιχεία για τους νεκρούς Ουκρανούς.

Είπε ότι μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν μια καθαρά αμυντική κίνηση και δε θα στόχευε ρωσικές στρατιωτικές υποδομές.

Σημειώνεται ότι για τρίτη συνεχή ημέρα σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα οδηγούσε σε αερομαχίες με ρωσικά αεροσκάφη και γενικευμένο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ευρώπη.

Σε ερώτημα για το πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που κατευθύνεται αργά προς το Κίεβο, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε ότι «υπάρχουν ακόμα πιθανότητες αποφυγής πλήρους επίθεσης», αλλά σημείωσε πως οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Αναφέρθηκε δε σε εκτιμήσεις που δίνουν στην ουκρανική κυβέρνηση «μια θετική ελπίδα για την εξέλιξη της κατάστασης», αλλά παρά την παρότρυνση του δημοσιογράφου είπε ότι δεν ήθελε να πει περισσότερα δημοσίως.

Σε άλλη συνέντευξη στο BBC ο πρώην σύμβουλος της ρωσικής Δούμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Αντρέι Κορτούνοφ εκτίμησε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών θα είναι «εξαιρετικά δύσκολος» και ότι για να υπάρξει μια τέτοια πιθανότητα θα πρέπει να υπάρξει κάτι το οποίο ο Πούτιν θα μπορούσε να παρουσιάσει ως νίκη.

Ο κ. Κορτούνοφ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασε την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι οι πολιτικοί που θα είχαν πιθανώς τύχη σε μια απόπειρα εύρεσης λύσης με το Κρεμλίνο θα ήταν η τέως Καγκελάριος της Γερμανία Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίγνκ, άτομα τα οποία τυγχάνουν «σεβασμού και εμπιστοσύνης» στο Κρεμλίνο.
 

Πηγή: skai.gr