Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο: «Στοχευμένος αποκλεισμός» της Ρωσίας από το SWIFT– Όπλα στην Ουκρανία

Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο έναντι της επιθετικότητας της Μόσχας, τόσο με την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, όσο και με τον «στοχευμένο και λειτουργικό» αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 

Την παράδοση 1000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε η Καγκελαρία, με το Βερολίνο να κλιμακώνει τις αντιδράσεις του στη Ρωσία. 

«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην  Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.


Σε "στοχευμένο και λειτουργικό" περιορισμό του διεθνούς μηχανισμού πληρωμών SWIFT για τη Ρωσία συμφώνησε η Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν ο τελευταίος ηγέτης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Για τη στάση του αυτή αντιμετωπίζει μάλιστα δριμεία κριτική από το ίδιο του το κόμμα.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει πλέον συμφωνήσει, ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. Ο Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει σε αυτή του τη στάση την αντίδραση και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD. 

Παράλληλα, το Sky News μετέδωσε ότι συνολικά 27 χώρες συμφώνησαν να ενισχύουν με οπλισμό τις ουκρανικές δυνάμεις μετά από τηλεδιάσκεψη δωρητών χωρών που οργάνωσε αργά την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας. Το εμπάργκο όπλων ήρε και το Βερολίνο, δίνοντας αρχικά τη δυνατότητα παράδοσης όπλων στο Κίεβο μέσω της Ολλανδίας.

Πηγή: skai.gr