Της Αθηνάς Παπακώστα
Διανύουμε τον 8ο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παίζει με τις λέξεις πυρηνικά παιχνίδια και ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να πιέζει με τη βοήθεια των δυτικών όπλων σε ανατολή και νότο.
Η γέφυρα της Κριμαίας, το σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία, χτυπήθηκε την αυγή του Σαββάτου, μία ημέρα μετά τα γενέθλια του Βλάντιμιρ Πούτιν. Το γόητρο του Ρώσου προέδρου πληγώθηκε και ο ίδιος μία ημέρα και κάτι αργότερα αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του. Είχε ήδη απέναντί του τον επικεφαλής της ρωσικής Επιτροπής Ερευνών που διερευνούσε το συμβάν και στα χέρια του τα αποτελέσματα των… κόπων της.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο την καταστροφή κρίσιμης σημασίας αστικής υποδομής Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες».
Για το Κίεβο, το καμάρι του Ρώσου προέδρου, ήταν πάντοτε ένας «νόμιμος» στρατιωτικός στόχος. Και αυτό γιατί αποτελεί το μισητό σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία. Ωστόσο, παρά τους πανηγυρισμούς, η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Το χρονικό της έκρηξης
Στο υλικό από την κάμερα ασφαλείας, ένα όχημα και ένα φορτηγό κινούνται παράλληλα στον αυτοκινητόδρομο της γέφυρας του Κερτς με κατεύθυνση την Ουκρανία.
Λίγα μέτρα πιο πάνω, στη σιδηροδρομική γέφυρα, διέρχεται αμαξοστοιχία φορτωμένη με καύσιμα.
Σημειώνεται έκρηξη. Τεράστιες φλόγες πνίγουν τα πάντα και μέρος του οδικού δικτύου βυθίζεται. Η ώρα είναι 06:07 π.μ.του Σαββάτου.
Η ρωσική πλευρά ανακοινώνει ότι « σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία». Ο Πούτιν εκδίδει διάταγμα δίνοντας εντολή στην μυστική FSB να αυστηροποιήσει τα μέτρα ασφαλείας.
Οι νεκροί είναι τρεις ενώ ουκρανικά Μέσα και αξιωματούχοι του Κιέβου αναπαράγουν βίντεο με το φορτηγό να ελέγχεται προτού ρωσικές αρχές τού επιτρέψουν τη διέλευση από τη γέφυρα.
Τι σημαίνει για τον Πούτιν η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς
Τον Μάιο του 2018 - τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτησή της χερσονήσου - πρώτος ο Ρώσος πρόεδρος διασχίζει τη γέφυρα της Κριμαίας οδηγώντας ένα… φορτηγό. Η μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης ήταν γεγονός. Ο ίδιος δηλώνει ότι «το έργο αυτό ήταν από την εποχή των τσάρων» και τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης το βαφτίζουν «έργο του αιώνα».
Με μήκος 19 χιλιομέτρων, αποτελεί τη μεγαλύτερη γέφυρα της Ευρώπης. Η κατασκευή της κόστισε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια και σκοπός αυτής ήταν να εξυπηρετηθεί ο γεωπολιτικός στόχος της Μόσχας: η σύνδεση της χερσονήσου με τη Ρωσία.
Σε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως η Ρωσία την ονομάζει, η γέφυρα της Κριμαίας αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας αφού μέσω αυτής η Μόσχα έστελνε εξοπλισμό στα ρωσικά στρατεύματα που επιχειρούν στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.
Στην Κριμαία τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί χτυπήματα, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Το Κρεμλίνο, όμως, διαβεβαίωνε πως η γέφυρα είναι ασφαλής. Την ίδια στιγμή, είχε κάνει σαφές ότι εάν οι ουκρανικές δυνάμεις δοκιμάσουν να τη χτυπήσουν, τότε θα υπήρχαν αντίποινα.
Μακελειό στη Ζαπορίζια
Τα ξημερώματα της Κυριακής, η Ζαπορίζια γίνεται στόχος ξανά μέσα σε τρεις ημέρες. Αυτή τη φορά με 12 ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 17. Ανάμεσά τους είναι και παιδιά τα οποία την ώρα των χτυπημάτων κοιμόντουσαν ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες. Πέντε πολυκατοικίες ισοπεδώθηκαν ενώ, ένα κτίριο εννέα ορόφων υπέστη ζημιές.
Οι Ρώσοι χτυπούν την πόλη που μόνοι τους έχουν βαφτίσει ουκρανική μέσω των «δημοψηφισμάτων - προσάρτησης».
Και τώρα; Τα δεδόμενα
Στη Μόσχα οι φανατικοί ζητούν μία γρήγορη και σκληρή απάντηση ενώ το Κίεβο επαναλαμβάνει το αίτημά του στις δυτικές χώρες να στείλουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιαεροπορικών συστημάτων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Στο τηλεφώνημα διάρκειας μίας ώρας οι δύο ηγέτες συμφωνούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας» διατηρώντας επίσης την πίεση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί να σχολιάσει την έκρηξη αλλά ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει με όπλα την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία λέει ότι ανακατέλαβε 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην περιοχή της Χερσώνας, στον νότο, αφότου ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, στα τέλη Αυγούστου. Καμία όμως από τις περιοχές αυτές δεν είναι ακόμη ασφαλής. Ταυτόχρονα ο ουκρανικός στρατός εμπλέκεται σε σκληρές μάχες για τον έλεγχο του Μπαχμούτ, στα ανατολικά και ειδικοί αναγνωρίζουν ότι η ουκρανική προέλαση θα αρχίσει να επιβραδύνεται όταν συναντήσει περισσότερη αντίσταση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.