Τη συζήτηση άνοιξε ο Τζο Μπάιντεν και αμέσως σήκωσε το γάντι ο Βλαντίμιρ Πούτιν... Το θετικό; Ότι άνοιξε η συζήτηση για την πιθανή λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το αρνητικό; Ότι βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Σε ποια φάση βρίσκεται; Στον ορισμό του πλαισίου ενός πιθανού διαλόγου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε τους όρους του για μία συζήτηση. Η απάντηση ήταν άμεση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος με τη σειρά του έθεσε το δικό του πλαίσιο: Την αναγνώριση των εδαφών της Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις, αλλά όχι για το αίτημα της Δύσης να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Η Ρωσία προσάρτησε παράνομα τέσσερις ουκρανικές περιοχές στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να ελέγξει καμία από αυτές. Εννέα μήνες μετά την εισβολή της, έχει χάσει πάνω από τη μισή γη που κατέλαβε.
Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους το βράδυ της Πέμπτης ότι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη «αν στην πραγματικότητα υπάρχει ενδιαφέρον να αποφασίσει ότι ψάχνει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο».
Δίπλα του στον Λευκό Οίκο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέστησε σαφές ότι οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει πως δεν θα προέτρεπαν ποτέ τους Ουκρανούς να κάνουν έναν συμβιβασμό «που δεν θα είναι αποδεκτός για αυτούς».
Η συνομιλία Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς
Την Παρασκευή, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνομιλίας, το Βερολίνο είπε ότι ο Γερμανός ηγέτης είχε παροτρύνει τον ομόλογό του να βρει μια διπλωματική λύση που θα περιελάμβανε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό».
Το Κρεμλίνο είπε ότι κ. Πούτιν προέτρεψε το Βερολίνο «να επανεξετάσει τις προσεγγίσεις του στο πλαίσιο των ουκρανικών γεγονότων». Ο πρόεδρος Πούτιν είχε επιστήσει την προσοχή στην «καταστροφική γραμμή των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας» και το Κίεβο απέρριψε εντελώς την ιδέα των συνομιλιών, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.
Η δήλωση του Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα ότι ο κ. Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες με στόχο «να διασφαλίσει τα συμφέροντά μας». Αλλά η Μόσχα σίγουρα δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τους όρους των ΗΠΑ: «Τι είπε στην πραγματικότητα ο πρόεδρος Μπάιντεν; Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο αφού φύγει ο Πούτιν από την Ουκρανία».
Πριν από τη συνομιλία Σολτς-Πούτιν την Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμαρτυρήθηκε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προσφέρει τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής όσον αφορά τη μεσολάβηση. «Ο Μακρόν, παρεμπιπτόντως, δηλώνει τακτικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι σχεδίαζε μια συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο», φέρεται να είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα σήμα μέσω της διπλωματικής οδού.
Όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για μία πιθανή λήξη του πολέμου, άνοιξε. Αν θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα; Είναι σαφές πως όχι. Η Ρωσία και η Δύση θα παίξουν όλα τα χαρτιά τους, πριν υποχωρήσει η μία ή η άλλη πλευρά. Θα δοκιμάσουν συνολικά τις αντοχές τους, σε ένα μαραθώνιο μπρα ντε φερ, δίχως συγεκριμένο αποτέλεσμα και φαβορί.
Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο τέθηκε. Η αναφορά της λέξης «διπλωματία», αποτελεί το πρώτο βήμα. Η γνωστοποίηση των όρων, αποτελεί ένα δεύτερο βήμα. Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, θα χρειαστούν αμέτρητα βήματα και ίσως αμοιβαίες υπαναχωρήσεις. Αν θέλουμε να δούμε με αισιόδοξο μάτι το μέλλον, θα διακρίνουμε ένα αχνό φως στην άκρη του τεράστιου σκοτεινού τούνελ που άνοιξε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ας μείνουμε προς το παρόν εκεί...
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.