Οι ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντο της ομάδας Wagner, είναι οι επαγγελματίες στρατιώτες που εντάχθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο στόχος τους τα τελευταία χρόνια; Ξεκάθαρος και ιδιαίτερα σημαντικός για το Κρεμλίνο: να προωθήσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Κυρίως στην Αφρική...
Ο Όμιλος Wagner αυτοπαρουσιάζεται ως ιδιωτικός στρατιωτικός οργανισμός και το Κρεμλίνο- μετά από αλλεπάλληλες «κρούσεις» και ερωτήσεις εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με αυτόν ή ακόμη, μερικές φορές, και ότι υπάρχει. Παρά τις... διαψεύσεις του παρελθόντος, η αφοσίωση του Ομίλου στα συμφέροντα της Ρωσίας, έγινε εμφανής στην Ουκρανία, εκεί όπου οι μισθοφόροι φορούν ακόμη και σήμερα το ανατριχιαστικό έμβλημα του λευκού κρανίου της ομάδας, είναι μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και επιτίθενται -επί του παρόντος- στην ανατολική Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αφρική, η παραστρατιωτική ομάδα έχει διαδραματίσει περίεργο ρόλο σε χώρες όπως το Σουδάν και το Μάλι. «Ουσιαστικά διοικούν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και αποτελούν μια αυξανόμενη δύναμη στο Μάλι», είπε ο στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Αφρική, σε ακρόαση στη Γερουσία τον περασμένο μήνα. Τα ερωτήματα που τίθενται για την ομάδα είναι πολλά. Το βασικότερο όμως είναι ένα: ποιος είναι ο βασικός χρηματοδότης; Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν πως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη διοχέτευση κονδυλίων στην ομάδα Wagner είναι ο Ρώσος ολιγάρχης, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος είναι στο στενό περιβάλλον του προέδρου Πούτιν. Ο συγκεκριμένος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι προσπάθησε να επηρεάσει το 2016 τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και από τότε η ομάδα Wagner υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο επιρροής της Ρωσίας για την Αφρική, όπου έχει εφαρμόσει τη... στρατηγική της τόσο βόρεια στη Λιβύη και νότια ως τη Μοζαμβίκη, είναι κατά κάποιο τρόπο απλό σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές: «επιδιώκει συμμαχίες με καθεστώτα ή δικτατορίες που η Δύση αποφεύγει ή αντιμετωπίζει εξεγέρσεις και εσωτερικές προκλήσεις για να επιβάλλει την κυριαρχία τους». Οι Αφρικανοί ηγέτες λαμβάνουν αναγνώριση από το Κρεμλίνο και στρατιωτική δύναμη από τον Βάγκνερ. Τι δίνουν ως αντάλλαγμα; «Πληρώνουν» δίνοντας στη Ρωσία πρόσβαση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό, τα διαμάντια και τα πολύτιμα ορυκτά τους. Η Ρωσία κερδίζει επίσης θέσεις σε μια στρατηγικής σημασίας ήπειρο. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας στόχος του «υβριδικού πολέμου» της Ρωσίας στην Αφρική, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Σιγκλ, διευθυντή έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Αφρικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία διεξάγει μια «ιδεολογική μάχη», χρησιμοποιώντας τον Βάγκνερ ως «καταναγκαστικό εργαλείο» για να υπονομεύσει τις δυτικές ιδέες για δημοκρατία και να στρέψει τις χώρες προς τη Μόσχα. «Αν η δημοκρατία θεωρείται το απόλυτο φιλόδοξο μοντέλο διακυβέρνησης, τότε αυτό είναι περιοριστικό για τη Ρωσία», είπε ο Σιγκλ. Όπως τονίζει ο ίδιος, ο Βάγκνερ προωθεί τα ρωσικά συμφέροντα με στρατιώτες και όπλα, αλλά και μέσω προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, όπως έχει κάνει ο Πριγκόζιν για τον Πούτιν στο παρελθόν. Η υποστήριξη από αρκετές αφρικανικές χώρες θεωρείται από τη Ρωσία επιτυχία. Είναι ενδεικτικό πως όταν τα Ηνωμένα Έθνη κατέθεσαν ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία, 17 από τις 35 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία: σχεδόν οι μισές - ήταν αφρικανικές. Αρκετές άλλες αφρικανικές χώρες δεν συμμετείχαν καν στην ψηφοφορία!
Η στρατηγική της Ρωσίας στην Αφρική έχει ελάχιστο κόστος από οικονομική και πολιτική άποψη. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο όμιλος των μισθοφόρων λειτουργεί με μόνο μερικές εκατοντάδες έως 2.000 στρατιώτες σε κάθε χώρα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες αναλύσεις πολλοί από τους μισθοφόρους είναι πρώην πράκτορες των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας...
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.