ΚΑΙΡΟΣ

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τις κυρώσεις σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε μια κίνηση που θα εμποδίσει τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε συναλλαγές με την χώρα και να δεσμεύσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο που κατέχει στις ΗΠΑ.

Σε σημερινή δήλωση, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι η απόφαση θα ισχύει για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Εθνικό Ταμείο Περιουσίας της Ρωσίας –το οποίο διευθύνεται από στενό σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν– και το Υπουργείο Οικονομικών της.

«Η άνευ προηγουμένου δράση που λαμβάνουμε σήμερα θα περιορίσει σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της και να στοχεύσει τα κεφάλαια από τα οποία εξαρτάται ο Πούτιν και ο στενός κύκλος του για να επιτρέψει την εισβολή του στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «σήμερα, σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους, τηρούμε βασικές δεσμεύσεις για τον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε αυτούς τους πολύτιμους πόρους».

Πηγή: Guardian.com