Της Αθηνάς Παπακώστα
Ήταν η δεύτερη μαζική πυραυλική επίθεση των Ρώσων μέσα σε λίγα 24ωρα στην Ουκρανία που ζει τον τρόμο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν εκ νέου στις 3:45 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πρωτεύουσα, Κίεβο και λεπτά αργότερα ακολούθησαν οι εκρήξεις από την προσπάθεια της ουκρανικής αεράμυνας να αναχαιτίσει τους ρωσικούς πυραύλους.
Τουλάχιστον 34 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη Πάβλοχραντ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ, στα νοτιοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πέντε παιδιά. Τουλάχιστον 24 κτίρια πολυκατοικιών, 89 σπίτια, έξι σχολεία και πέντε καταστήματα καταστράφηκαν. Πλήγματα από τους ρωσικούς πυραύλους καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ καταστρέφοντας πολυκατοικίες και ένα σχολείο. Οι κάτοικοι της Χερσώνας και του Ντνιπροπετρόφσκ έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς επλήγη το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους θα χρειαστούν ημέρες μέχρι να επισκευαστεί.
Η Μόσχα, στο παρελθόν, εξαπέλυε πολύ συχνά επιθέσεις με πυραύλους χτυπώντας ακόμη και κατοικημένες περιοχές. Όμως μέχρι την περασμένη Παρασκευή που η πόλη Ουμαν θρήνησε 23 νεκρούς είχε εβδομάδες να «μιμηθεί» την στρατηγική της.
Την τρέχουσα χρονική στιγμή, το Κίεβο προετοιμάζεται για την εαρινή του αντεπίθεση και, όπως αναφέρουν ουκρανοί αξιωματούχοι, εισέρχεται στην τελική ευθεία για να την εξαπολύσει. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι, σύμφωνα με αναλυτές, εστιάζουν στη διάλυση εκείνων των διαδρομών, οι οποίες θα λειτουργούσαν βοηθητικά και πολύτιμα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανησυχώντας για μία τυχόν ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Παράλληλα, η Μόσχα ενισχύει τις θέσεις της στις προσαρτηθείσες περιοχές ενώ, η Ομάδα Βάγκνερ προειδοποιεί ότι λαμβάνει έως το 15% των πυρομαχικών που χρειάζεται. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί έχουν ήδη εφοδιαστεί με τις πρώτες συστοιχίες των αμερικανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν χρησιμοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν τους ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν κατά της Ουκρανίας το πρωί της Δευτέρας.
Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί φαίνεται να βάζουν στο στόχαστρο την προσαρτημένη από τους Ρώσους πίσω το 2014, Κριμαία. Σύμφωνα Ρώσους αξιωματούχους, τη Δευτέρα καταρρίφθηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό εάν κάποιο από αυτά τα δύο drones έπληξαν νωρίτερα κάποιον στόχο όπως συνέβη το περασμένο Σάββατο όταν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν ρωσική δεξαμενή πετρελαίου με το Κίεβο να μην αναλαμβάνει την ευθύνη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καταστήσει σαφές ότι θα πάρει πίσω τη χερσόνησο επαναλαμβάνοντας ότι η ουκρανική σημαία πρέπει να επιστρέψει στην Κριμαία, η οποία πλέον αποτελεί τη βάση του ρωσικού ναυτικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Οι πιο σκληρές μάχες παραμένουν σε εξέλιξη στα ανατολικά της Ουκρανίας και ειδικότερα στο Ντόνετσκ και την κατεστραμμένη πλέον πόλη Μπαχμούτ με τις δύο πλευρές να προσφέρουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η Ρωσία καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να καταλάβει αυτή τη μικρή πόλη αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Οι εχθροπραξίες σε αυτό το σημείο του χάρτη μαίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού 2022 αλλά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί με τους μεν Ρώσους να ισχυρίζονται ότι ελέγχουν έως και το 90% του Μπαχμούτ και τους δε Ουκρανούς να παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά να αναφέρουν ότι αντιστέκονται με επιτυχία εκδιώχνοντας τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες θέσεις στην πόλη.
Την ίδια στιγμή, εμπορευματική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε, χθες, Δευτέρα, μετά από έκρηξη στην περιοχή του Μπριάνσκ στη Ρωσία, 60 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με την Ουκρανία χωρίς να καταγραφούν θύματα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το τρένο μετέφερε καύσιμα και οικοδομικά υλικά. Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πολλά από τα βαγόνια του έχουν εκτροχιαστεί ενώ σκούρος γκρι καπνός ανέβαινε προς τον ουρανό. Άγνωστο παραμένει ποιος ευθύνεται για την επίθεση ενώ, στη Ρωσία οι φόβοι για ουκρανικές επιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς εντείνονται.
Η Μόσχα προετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση η έκβαση της οποίας θα καθορίσει τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2022, 14 πλέον γεμάτους μήνες πριν. Όπως εξηγούν ειδικοί και αναλυτές σε θέματα άμυνας, ο πόλεμος θα περάσει σε μία ακόμη νέα φάση με το Κίεβο αυτή τη φορά, όντας στρατιωτικά ενισχυμένο από τη Δύση, να θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το που θα χτυπήσει πρώτα παραμένει άγνωστο. Άγνωστο επίσης παραμένει και το εάν το μέρος που θα χτυπήσει στην αρχή θα είναι και εκείνο το οποίο θα αφορά στην κύρια επιχείρηση. Οι Ρώσοι έχουν κάνει ήδη πολλούς λάθος χειρισμούς. Ερώτημα παραμένει εάν θα τους επαναλάβουν, εάν θα αντέξουν και πώς θα επιλέξουν να απαντήσουν. Προς το παρόν οργανώνονται, οχυρώνονται και προετοιμάζονται με τις πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών να είναι μέρος της προσπάθειάς τους αυτής.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.