Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε το Σάββατο τις ρωσικές δυνάμεις ότι απάγουν αμάχους και τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για να προστατεύσουν τον εξοπλισμό τους.
Καταγγέλθηκε μάλιστα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν παιδιά ως ασπίδες.
🇷🇺 increasingly uses civilian hostages as human shields. Occupiers protect their columns of equipment with abducted residents of captured Ukrainian towns and villages. According to Ukrainian ombudsman, russians don't mind hiding even behind children.
— Defence of Ukraine (@DefenceU) April 2, 2022
Θάβουν τους νεκρούς τους σε εκατοντάδες μαζικούς τάφους βορειοδυτικά του Κιέβου
Περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ, ενώ οι Ρώσοι αποχωρούν από τις περιοχές αυτές.
«Στην Μπούτσα, έχουμε ήδη θάψει σε μαζικούς τάφους 280 ανθρώπους», επειδή ήταν αδύνατον να ταφούν στα τρία κοιμητήρια που όλα τους βρίσκονταν πολύ κοντά στη γραμμή πυρός των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Φεντόρουκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σε ορισμένους δρόμους, βλέπει κανείς 15-20 πτώματα στο έδαφος» αλλά «δεν μπορώ να σας πω πόσοι είναι ακόμη οι νεκροί στις αυλές, πίσω από τους φράχτες», συνέχισε.
«Αν δεν περάσουν πρώτα οι πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν τα πτώματα, δεν πρέπει να τα περισυλλέξουμε» επειδή μπορεί να είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά, εξήγησε. «Αυτές είναι οι συνέπειες της ρωσικής κατοχής, οι ραδιουργίες του εχθρού» πρόσθεσε ο δήμαρχος.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μπουν σε όλη την πόλη, που ήταν στα χέρια των Ρώσων επί περίπου έναν μήνα. Σήμερα μοίρασαν βοήθεια στους κατοίκους, για πρώτη φορά αφότου η πόλη πέρασε και πάλι στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι Ουκρανοί ανέκτησαν πάντως τον έλεγχο όλης της περιοχής του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από πόλεις-κλειδιά στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.
Οι κοινότητες «Ιρπίν, Μπούτσα, Χοστόμελ και όλη η περιοχή του Κιέβου απελευθερώθηκαν από τον εισβολέα» ανέφερε η Μαλιάρ σε ανάρτηση στο Facebook.
Όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις μάχες που μαίνονταν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Borodyanka near Kyiv after Russia came and went#StopRussia pic.twitter.com/hkeruJGdWp
— Stratcom Centre UA (@StratcomCentre) April 2, 2022
Την περασμένη Δευτέρα οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ρώσοι από τα τέλη Φεβρουαρίου. Σήμερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατάφεραν να πάνε στην Μπούτσα, στην οποία απαγορευόταν η πρόσβαση στους εκπροσώπους του Τύπου εδώ και περίπου έναν μήνα.
Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αποχωρούν ταχέως» από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιφ, στα βόρεια της Ουκρανίας, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά και τα νότια.
Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται πάνω στη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστουκ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε η πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε.
Σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, η Κάρλα Ντελ Πόντε είπε ότι «ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.