ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έχουν αλλάξει οι στόχοι του Πούτιν; -Ανάλυση BBC

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέλυσε την ειρήνη στην Ευρώπη εξαπολύοντας πόλεμο σε μια δημοκρατία 44 εκατομμυρίων ανθρώπων, η αιτιολόγησή του ήταν ότι η σύγχρονη, δυτικής κλίσης Ουκρανία ήταν μια διαρκής απειλή και η Ρωσία δεν μπορούσε να αισθάνεται «ασφαλής, να αναπτυχθεί και να υπάρξει».

Αλλά μετά από σχεδόν πέντε εβδομάδες βομβαρδισμών, χιλιάδες θανάτους σε ερειπωμένες πόλεις και τον εκτοπισμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων εντός και εκτός Ουκρανίας, τα ερωτήματα παραμένουν:

Ποιος είναι ο στόχος του; Υπάρχει διέξοδος;

Ποιος ήταν ο στόχος του Πούτιν;

Ο αρχικός στόχος του Ρώσου ηγέτη ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία και να καθαιρέσει την κυβέρνησή της, τερματίζοντας οριστικά την επιθυμία της να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ. Αλλά η εισβολή έχει βαλτώσει και ο Πούτιν φαίνεται να έχει μειώσει τις φιλοδοξίες του.

Ξεκινώντας την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου είπε στον ρωσικό λαό ότι στόχος του ήταν να «αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία», να προστατεύσει τους ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε αυτό που αποκάλεσε οκτώ χρόνια εκφοβισμού και γενοκτονίας από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Δεν είναι το σχέδιό μας να καταλάβουμε το ουκρανικό έδαφος. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν με τη βία», επέμενε.

Οι ισχυρισμοί περί Ναζί και γενοκτονίας στην Ουκρανία ήταν εντελώς αβάσιμοι, αλλά ήταν σαφές ότι η Ρωσία το έβλεπε αυτό ως μια κομβική στιγμή. «Το μέλλον της Ρωσίας και η μελλοντική της θέση στον κόσμο διακυβεύονται», δήλωσε ο επικεφαλής των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο ρωσικός στρατός είχε στόχο να σαρώσει στην πρωτεύουσα Κίεβο, εισβάλλοντας από τη Λευκορωσία στα βόρεια, καθώς και από τα νότια και τα ανατολικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε κάνει λόγο για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από την καταπίεση, ενώ ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «ο εχθρός με έχει ορίσει ως νούμερο 1 στόχο, η οικογένειά μου είναι ο στόχος νούμερο 2».

Όμως η σκληρή αντίσταση της Ουκρανίας προκάλεσε μεγάλες απώλειες και, σε ορισμένες περιοχές, οδήγησε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω.

Έχει αλλάξει ο Πούτιν τους στόχους του;

Η Ρωσία δήλωσε, μετά τις συνομιλίες χθες, ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από την πρωτεύουσα και γύρω από την πόλη Τσερνίχιβ.

Επίσης, φαίνεται να έχει μειώσει τις φιλοδοξίες της, ισχυριζόμενη ότι «γενικά έχει επιτύχει» τους στόχους της πρώτης φάσης της εισβολής και γι’ αυτό μειώνει σημαντικά το μαχητικό δυναμικό της Ουκρανίας.

Όμως ο πόλεμος συνεχίζεται στα ανατολικά και τα νότια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της νότιας ακτής, ανατολικά από την Κριμαία μέχρι τα ρωσικά σύνορα.

Ένα μήνα μετά την εισβολή, η Ρωσία δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς», αναφερόμενη σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Αλλά πέρα από τους στρατιωτικούς του στόχους, το ευρύτερο αίτημα του Προέδρου Πούτιν είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί το έχουν προσφέρει σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας από τους συμμάχους, ως μέρος ενός ευρέος ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στην Τουρκία.

Πηγή: BBC