ΚΑΙΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: 18 μήνες μετά

Your browser doesn’t support HTML5 audio

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον στον 18ο μήνα του και κατά τους αναλυτές αγριεύει

Της Χριστίνας Παπακώστα


Δύο είναι οι νεκροί μετά από τη ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζια. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανήρτησε βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο οποίο πυκνός καπνός πνίγει την ατμόσφαιρα ενώ μία εκκλησία έχει υποστεί ζημιές μερικώς. Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων τόνισε ότι η Ρωσία θα καταστεί υπόλογη για το χτύπημα στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 44 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Λίγες ώρες πριν η Ρωσία ανακοίνωνε ότι κατέρριψε δύο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική πρωτεύουσα κατηγορώντας το Κίεβο ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση. Αργότερα το πρωί της Τετάρτης εργοστάσιο οπτικού εξοπλισμού στην περιοχή Σεργκέι Ποσάντ τυλίγεται στις φλόγες μετά από έκρηξη στην αποθήκη του η οποία περιείχε πυροτεχνικό εξοπλισμό. Εικόνες που μετέδιδαν ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης έδειχναν μία τεράστια στήλη καπνού να υψώνεται στο σημείο του δυστυχήματος και επικαλούμενα τις υπηρεσίες έκτακτες ανάγκης, αρχικά, υπογράμμιζαν ότι δεν επρόκειτο για ένα ακόμη χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων εντός της ρωσικής πρωτεύουσας με drones. Από την έκρηξη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν ενώ, 38 διαμερίσματα καταστράφηκαν και δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους.

Το εν λόγω εργοστάσιο παράγει οπτικό εξοπλισμό και τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ η ερευνητική πλατφόρμα Agentstvo αναφέρει ότι παρήγαγε εξοπλισμό για στρατιωτικά αεροσκάφη και συμμετείχε στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού-βομβαρδιστικού. Την ίδια ώρα, μερίδα ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε ότι για την έκρηξη ευθύνεται ουκρανικό drone. Οι ρωσικές υπηρεσίες το διαψεύδουν και στην Ουκρανία, ο Άντον Γκερασένκο, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι δίνει τη δική του εκδοχή τονίζοντας πως «τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης έσπευσαν να πουν ότι ήταν πυροτεχνήματα που εξερράγησαν αλλά εάν δούμε τα βίντεο των εκρήξεων θα παρατηρήσουμε ότι αυτές δεν μοιάζουν με πυροτεχνικό εξοπλισμό. Το εργοστάσιο χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή στρατιωτικών προϊόντων για την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση"».

Έχουν προηγηθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο τα πλήγματα από ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας παγιδευμένα με εκρηκτικά κατά ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου και ενός δεξαμενόπλοιου.

Την ίδια ώρα,  η Μόσχα έχει γίνει στόχος πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα με το Κίεβο, κατά τον ίδιο τον Ζελένσκι, να φέρνει τον πόλεμο στη Ρωσία. Η πιο μεγάλη επίθεση κατά τη ρωσικής πρωτεύουσας είχε καταγραφεί τον περασμένο Μάιο όταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο, στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας, μία από τις πιο προστατευμένες τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, στόχος γίνεται και η γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει την ηπειρώτική Ουκρανία με την προσαρτημένη από τους Ρώσους, το 2014, Χερσόνησο. Τελευταίο χτύπημα καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή στην οδική γέφυρα Τσονχαρ αλλά και σε μία μικρότερη στο στενό Τόνκι που συνδέει το Χενίτσεσκ με το Αραμπάτ Σπιτ.

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον στον 18ο μήνα του και κατά τους αναλυτές αγριεύει, αφού οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πολλαπλασιάζονται εντός της ρωσικής επικράτειας επιτρέποντας στο Κίεβο να παίξει με την ψυχολογία των Ρώσων φέρνοντας τον πόλεμο στο κατώφλι τους και στη ζωή τους ενώ, παράλληλα, η Μόσχα προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα κλιμακώνοντας τις επιθέσεις της και αποχωρώντας  και από τη συμφωνία για την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας.