Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η διερευνητική αποστολή, η οποία ενεργοποιείται αφότου 45 χώρες επικαλέστηκαν έναν σπάνιο μηχανισμό του ΟΑΣΕ που χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του Μηχανισμού της Μόσχας, διευθύνεται από τρεις εμπειρογνώμονες που επέλεξε η Ουκρανία από έναν κατάλογο εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ.
«Η αποστολή έχει ήδη ξεκινήσει και οι εμπειρογνώμονες ξεκίνησαν το έργο τους», δήλωσε η Κάτια Άντρους, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).
«Η ίδια η αποστολή θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες, μετά τις οποίες η Ουκρανία θα έχει την ευκαιρία να σχολιάσει την έκθεση προτού οριστικοποιηθεί». Η Άντρους πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός έχει λάβει πολλές πληροφορίες από διάφορες πηγές και θα είναι ανοιχτό για το σύνολο της έρευνας.
Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΕ δεν έχει την εξουσία να τιμωρήσει νομικά τη Ρωσία εάν βρει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά τα στοιχεία τους μπορούν να δοθούν σε άλλα όργανα που έχουν αυτήν την εξουσία.
Ο Μηχανισμός της Μόσχας είναι ένα σοβαρό βήμα και σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, έχει ενεργοποιηθεί μόνο εννέα άλλες φορές από την ίδρυσή του το 1991. Πιο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε το 2020 για τη διερεύνηση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία. Η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία είναι όλες μέλη του ΟΑΣΕ.
- Πούτιν προς Μακρόν: «Πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου» της Ουκρανίας- Γάλλος πρόεδρος: Ανησυχώ πολύ για τη Μαριούπολη
- Κυρώσεις στην Ρωσία: Οι ΗΠΑ καθηλώνουν το αεροπλάνο του Αμπράμοβιτς κι άλλα 99 αεροσκάφη
- Τουλάχιστον ένας σοβαρά τραυματίας, κανένας νεκρός από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.