Κλείσιμο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καναδάς στέλνει αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα NASAMS που θα προσφερθεί από τον Καναδά στην Ουκρανία, διευκρίνισε η Οτάβα, η οποία αποτίμησε την αξία της δωρεάς αυτής στα 406 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (282 εκατομμύρια ευρώ).

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Τρίτη την αγορά από τις ΗΠΑ συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που θα δωριστεί κατόπιν στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα NASAMS που θα προσφερθεί από τον Καναδά στην Ουκρανία, διευκρίνισε η Οτάβα, η οποία αποτίμησε την αξία της δωρεάς αυτής στα 406 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (282 εκατομμύρια ευρώ). Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από διμερή συνάντηση του κ. Τριντό με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Μεξικό.

Το σύστημα που θα δωριστεί προορίζεται για την αντιμετώπιση των μαζικών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον κρίσιμων ουκρανικών υποδομών.

«Αυτή είναι η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα. Γι’ αυτό ο Καναδάς αγοράζει προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος από τις ΗΠΑ για να το δωρίσει στην Ουκρανία», συνόψισε η Ανίτα Άναντ, η υπουργός Άμυνας του Καναδά, έπειτα από συνδιάλεξή της με τον ουκρανό ομόλογό της.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε αμέσως τη χειρονομία μέσω Twitter, «ευχαριστώντας» τον Καναδά που «βοηθά να προστατευθούν οι αιθέρες μας» και προσθέτοντας ότι το σύστημα που θα σταλεί θα προσφέρει «ασπίδα στις πόλεις και στους πολίτες μας».

Το σύστημα αυτό αντιαεροπορικής άμυνας προστίθεται στα τεθωρακισμένα, τα κανόνια, τα είδη χειμερινού ιματισμού και τα πυρομαχικά που έχει στείλει ο Καναδάς στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Άλλες χώρες έχουν ήδη στείλει στον ουκρανικό στρατό αμερικανικής κατασκευής συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Οι δύο τελευταίες χώρες υποσχέθηκαν επίσης πρόσφατα πως θα στείλουν συστοιχίες Patriot, ολοκληρωμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, των πιο προηγμένων στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Η ανάπτυξή τους πάντως, σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα γίνει παρά σε μήνες, δοθείσης της ανάγκης εκπαίδευσης ουκρανών χειριστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ