Κλείσιμο

«Πόλεμος κατά των συμμοριών» στο Ελ Σαλβαδόρ: Ο στρατός περικύκλωσε ολόκληρο νομό

Ο σαλβαδοριανός πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως τέθηκε υπό πολιορκία του στρατού και της αστυνομίας ολόκληρος ο νομός Καμπάνιας

Ο σαλβαδοριανός πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως τέθηκε υπό πολιορκία του στρατού και της αστυνομίας ολόκληρος ο νομός Καμπάνιας, κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί πως περνά σε νέο στάδιο ο «πόλεμος κατά των συμμοριών» που εξαπέλυσε τον Μάρτιο του 2022.

«Από τα ξημερώματα, 7.000 στρατιωτικοί και 1.000 αστυνομικοί επέβαλαν περίμετρο ασφαλείας σε όλο τον νομό Καμπάνιας», ανέφερε ο κ. Μπουκέλε μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει επανειλημμένα την περικύκλωση πόλεων και κοινοτήτων για να ξεριζωθούν συμμορίες που διατηρούσαν τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της επικράτειας του Ελ Σαλβαδόρ. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τίθεται υπό πολιορκία ολόκληρος νομός.

Αποστολή του στρατού θα είναι «να αποφευχθεί η διαφυγή των κακοποιών από τον νομό και να κοπούν όλες οι οδοί ανεφοδιασμού των τρομοκρατικών οργανώσεων», σημείωσε ο κ. Μπουκέλε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, ο Καμπάνιας είναι ο νομός όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός «πυρήνων τρομοκρατών», που κατέφυγαν σε αυτόν προκειμένου «να κρυφτούν».

Στρατιωτικά φορτηγά γεμάτα μέλη των ένοπλων δυνάμεων κυκλοφορούσαν χθες στους δρόμους της Τεχουτεπέκε και της Ιλοβάσκο, δυο δήμων της Καμπάνιας.

«Από τα ξημερώματα παρατηρήσαμε την παρουσία στρατιωτικών», επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρέινα Ναβαρέτε, παρουσιάστρια ραδιοφωνικού σταθμού στη Βικτόρια, επίσης στον νομό, από τους μικρότερους της χώρας, με περίπου 150.000 κατοίκους.

Στους δρόμους, στρατιώτες και αστυνομικοί σταματούσαν αυτοκίνητα και λεωφορεία για να κάνουν ελέγχους ταυτότητας, προκειμένου να μη μπορέσουν να «διαφύγουν» κακοποιοί από τη δικαιοσύνη, ανέφερε η αστυνομία.

Ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν με πλεούμενα για να φθάσουν σε κοινότητες στις όχθες της λίμνης Σουτσιτλάν, θα δράσουν «ως την τελευταία γωνιά του νομού», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αντιδρώντας σε κύμα φόνων από μέλη των «μάρας», των συμμοριών που κατατρομοκρατούσαν τη χώρα, ο πρόεδρος Μπουκέλε στα τέλη του Μαρτίου του 2022 κήρυξε «πόλεμο» εναντίον τους, επιβάλλοντας καθεστώς εξαίρεσης που επιτρέπει ιδίως συλλήψεις χωρίς εντάλματα και ανάπτυξη του στρατού, εάν κρίνεται πως απαιτείται. Έκτοτε, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν κάπου 72.000 φερόμενοι ως γκάγκστερ, εκ των οποίων πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι κάπου 6.000 διότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο.

Η σκληρή πολιτική του κ. Μπουκέλε και οι μέθοδοι που ακολουθεί του χαρίζουν τεράστια δημοφιλία, όμως ο «πόλεμος κατά των συμμοριών» επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός της χώρας, καθώς όπως τονίζουν σημαδεύεται από κατάφωρες παραβιάσεις: βασανισμούς, θανάτους υπό κράτηση και αυθαίρετες φυλακίσεις, ειδικά νεαρών κατώτερης εισοδηματικής στάθμης.

Ο υπουργός Ασφάλειας, ο Γουστάβο Βιγιατόρο, υποσχέθηκε ότι δεν θα μείνει «κανένας» κακοποιός στον νομό.

«Ο σκοπός είναι ξεκάθαρος, να απαλλάξουμε εντελώς το Σαλβαδόρ από τις συμμορίες», τόνισε μέσω Twitter.

Ο Μιγκέλ Μοντενέγκρο, συντονιστής της ΜΚΟ Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σαλβαδόρ, υπογραμμίζει πως έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί από πέρυσι χιλιάδες «αθώοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ