Μέση Ανατολή: Και μετά τον πόλεμο τι;

Κατά την Ουάσινγκτον, η Χαμάς δεν πρέπει να ξανακυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας και, την ίδια στιγμή, αποκλείει το Ισραήλ να αποκτήσει υπό την κατοχή του τον παλαιστινιακό θύλακα. Άλλωστε, και το ίδιο το Ισραήλ έχει απορρίψει ένα τέτοιο σενάριο.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ρωτήθηκε ποιος θα κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον καταστροφικό εν εξελίξει πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, εκείνος απάντησε ότι τον ρόλο αυτόν «έχει νόημα» να αναλάβει η διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή.

Όπως όμως σημειώνουν ξένα Μέσα Ενημέρωσης και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Μπλίνκεν ξεχνά ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απορρίψει αυτή την ιδέα, ειδικά εάν αυτή υποστηριχθεί από το Ισραήλ.

Κατά τους αναλυτές, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε το Ισραήλ έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη ημέρα του πολέμου. Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει υπογραμμίσει ότι στόχος παραμένει η απελευθέρωση των ομήρων και η συντριβή της Χαμάς, της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Κατά την Ουάσινγκτον, η Χαμάς δεν πρέπει να ξανακυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας και, την ίδια στιγμή, αποκλείει το Ισραήλ να αποκτήσει υπό την κατοχή του τον παλαιστινιακό θύλακα. Άλλωστε, και το ίδιο το Ισραήλ έχει απορρίψει ένα τέτοιο σενάριο.

Για τον ίδιο τον Μπλίνκεν, η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής μπορεί να χρειαστεί χρόνο αλλά και υποστήριξη από άλλες χώρες της περιοχής, για τον επικεφαλής της, όμως, Μαχμούντ Αμπάς, δεν αποτελεί λύση ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η προοπτική μίας μακροπρόθεσμης διπλωματικής συνταγής για την επόμενη ημέρα.

Κατά τη συνάντησή τους δε στα μέσα Οκτωβρίου στην Ιορδανία ο μη δημοφιλής - εδώ και χρόνια - στη Γάζα Αμπάς φέρεται να τόνισε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι «δεν θα επιστρέψει με ισραηλινά τανκς» στη Λωρίδα της Γάζας κάνοντας κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη τη θέση του.

Παράλληλα, ειδικοί επισημαίνουν ότι και να ήθελε ο Μαχμούντ Αμπάς κάτι τέτοιο, δεν θα κατάφερνε να κυβερνήσει τη Γάζα αφού για τους κατοίκους της η Παλαιστινιακή Αρχή μοιάζει ανίκανη να προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες ή και την ίδια την απαραίτητη ασφάλεια στον λαό των Παλαιστινίων.

Από την εξίσωση της επόμενης ημέρας, δεν γίνεται να αφαιρέσουμε το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά το παρελθόν, έχει αντιταχθεί στην ανεξαρτησία των Παλαιστινίων. Και ναι, έπειτα από τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα μπορούσε πλέον να συναινέσει σε οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών.

Επικρατέστερη ιδέα στο Ισραήλ φαντάζει η δημιουργία μίας ουδέτερης ζώνης στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα η οποία θα κρατά μακριά από τα νότια σύνορα της χώρας τον παλαιστινιακό λαό.

Οι ΗΠΑ όμως χτυπούν την πόρτα εκ νέου επαναφέροντας την μέχρι πρότινος ξεχασμένη πολιτική λύση των δύο κρατών. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde επανέλαβε με τη σειρά του την ανάγκη να υπάρξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τον παλαιστινιακό λαό που να εδράζεται στη λύση δύο κρατών «στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράματος περιφερειακής ολοκλήρωσης με τις βασικές αραβικές χώρες».

Έχει προηγηθεί ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη λύση των δύο κρατών».

Και ένα νέο κεφάλαιο που σκάβει κι άλλο την ανοιχτή πληγή του Παλαιστινιακού ανοίγει ξανά με τα ίδια ερωτήματα όμως για τη λύση όπως εκείνο των συνόρων ή/και εκείνο για την Ιερουσαλήμ να παραμένουν αναπάντητα και τα ίδια εμπόδια για την επίτευξη αυτής να μοιάζουν ανυπέρβλητα. 

Πηγή: skai.gr