Στην κορυφή επανήλθε η Βιέννη, ως η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με ετήσια αναφορά του Economist.
Η πρωτεύουσα της Αυστρίας κέρδισε την πρώτη θέση που κατείχε η πόλη Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η οποία υποχώρησε στην 34η θέση λόγω των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.
«Η Βιέννη, η οποία έπεσε στη 12η θέση της κατάταξης νωρίς το 2021, από το γεγονός ότι τα μουσεία και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά, έχει από τότε ανακτήσει την πρώτη θέση που επίσης κατείχε το 2018 και 2019. Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές της είναι αυτά που κυρίως γοητεύουν τους κατοίκους της, μαζί με το καλό σύστημα υγείας και την πληθώρα ευκαιριών για πολιτιστικά δρώμενα και ψυχαγωγία».
Η Μελβούρνη διατήρησε τη θέση της ως μια από τις καλύτερες για να ζει κανείς πόλεις του κόσμου, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, καθώς άλλες πρωτεύουσες της Αυστραλίας βγήκαν από τη λίστα των 10 κορυφαίων πόλεων, σύμφωνα με τον Economist Intelligence. Πέρυσι, το Μπρίσμπεϊν, η Αδελαΐδα και το Περθ ήταν όλες τους στη δεκάδα, αλλά έπεσαν στην 27η, 30η και 32η θέση, αντίστοιχα.
Μεγάλη ήταν η διαφορά στην θέση της Ελλάδας με την Αθήνα να κάνει άλμα 19 θέσεων και να κατέχει πλέον την 73η θέση.
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δεν συμπεριλήφθηκε φέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στα τέλη του Φεβρουαρίου, ενώ οι πόλεις της Ρωσίας, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, έπεσαν στην κατάταξη ως αποτέλεσμα και των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη χώρα. «Οι πόλεις της Ρωσίας υφίστανται επιπρόσθετους περιορισμούς στον πολιτισμό και το περιβάλλον ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση», αναφέρεται. Οι ευρωπαϊκές πόλεις κατέλαβαν τις έξι από τις 10 πρώτες θέσεις. Φέτος, προστέθηκαν στην κατάταξη 33 νέες πόλεις ανεβάζοντας το σύνολο, εκτός του Κιέβου, στις 172.
Την πρωτεύουσα της Αυστρίας ακολούθησαν η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη. Η Γενεύη ήρθε έκτη, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έβδομη και το Άμστερνταμ της Ολλανδίας ένατο.
Ο Καναδάς επίσης τα πήγε καλά με το Κάλγκαρι στην τρίτη, το Βανκούβερ στην πέμπτη και το Τορόντο στην όγδοη θέση αντίστοιχα. Η Οσάκα της Ιαπωνίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας μοιράστηκαν τη 10η θέση. Το Παρίσι ήρθε στη 19η θέση, 23 θέσεις πάνω από πέρυσι. Οι Βρυξέλλες κατέλαβαν την 24η θέση, αμέσως πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά.
Στη φετινή κατάταξη, το Λονδίνο βρέθηκε στην 33η θέση, ενώ η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη στην 35η και 43η αντίστοιχα. Το Μιλάνο της Ιταλίας κατατάχθηκε στην 49η, η Νέα Υόρκη στην 51η και το Πεκίνο στην 71η θέση.
Η Βηρυτός του Λιβάνου που καταστράφηκε από την έκρηξη στο λιμάνι το 2020 και πασχίζει να ξεπεράσει μια σοβαρή οικονομική κρίση, δεν συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη για τους επαγγελματικούς προορισμούς.
Οι 10 πόλεις που βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις:
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.