Ποιους όρους θέτει η Χαμάς στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη των 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα μέσα στη Γάζα λέει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη των 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα μέσα στη Γάζα λέει ότι όλοι οι άμαχοι  θα απελευθερωθούν  εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο Χαλέντ Μεσάλ, ισχυρή προσωπικότητα της Χαμάς, τιμάται ως ζωντανός μάρτυρας αφού επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας  σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες.

Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

«Αφήστε τους να σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και θα δείτε ότι οι μεσολαβητές όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος όπως και ορισμένες αραβικές χώρες θα βρουν τρόπο να τους απελευθερώσουν και θα τους στείλουμε στα σπίτια τους», είπε ο ίδιος.

Είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν απελευθερώσεις ομήρων ενώ η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη. 

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να τους πάρουν από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον.
«Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Μεσάλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η Χαμάς δεν θα αποκαλύψει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Επίσης, ο Μεσάλ δεν απάντησε στην ερώτηση αν η Χαμάς θα σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Πηγή: skai.gr