ΚΑΙΡΟΣ

Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές στην Τουρκία; Οι σαμποτέρ λέει η κυβέρνηση Ερντογάν

Oι ισχυροί άνεμοι και η έντονη ζέστη συντηρούν τις φωτιές. Χιλιάδες πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν τις φλόγες στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής, οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές κυρίως στις τουριστικές περιοχές της Αττάλειας και της Μούγλας, έχουν τεθεί μερικώς υπό έλεγχο. Δεκάδες χωριά και ξενοδοχεία έχουν εκκενωθεί, πολλοί ντόπιοι και τουρίστες έχουν οδηγηθεί με βάρκα σε ασφαλείς τοποθεσίες.

Η ζημιά είναι ήδη τεράστια. Η βοήθεια ήρθε πολύ αργά για εννέα άτομα ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν. Πολλά από τα σπίτια, ειδικά στο Μανάβγκατ, μια πόλη στην επαρχία της Αττάλειας έγιναν στάχτη. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών αρχών, 95.000 εκτάρια έχουν ήδη καταστραφεί από τις αρχές του έτους - περισσότερα από όσο όλη η περιοχή του Βερολίνου.

Οι φωτογραφίες των χειρότερων πυρκαγιών της τελευταίας δεκαετίας τράβηξαν την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο οικολόγος και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές Ισμαϊλ Μπεκάρ επισημαίνει ωστόσο ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο αριθμός των πυρκαγιών έχει αυξηθεί φέτος: «Υπήρξαν μαζικές πυρκαγιές στην Τουρκία και πέρυσι», δήλωσε στην DW. «Το γεγονός ότι προβάλλονται περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης φέτος κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ξαφνικά όλα καίγονται».

Ευθύνονται οι σαμποτέρ;

Η τουρκική κυβέρνηση δεν απέκλεισε ότι «σαμποτέρ» θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις δασικές πυρκαγιές.Ο ερευνητής για το κλίμα, Μπεκάρ, πιστεύει πάντως ότι είναι ανόητο να αποδίδονται οι δασικές πυρκαγιές σε σαμποτάζ. «Στην περιοχή της Μεσογείου, ακόμη και η μικρότερη σπίθα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πυρκαγιές με ζεστό και ξηρό καιρό», λέει ο ειδικός.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορεί σαμποτέρ για τις δασικές πυρκαγιές είναι ένα μέσο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και ορισμένους από τους πληγέντες, να αποσπάσει την προσοχή από την ανεπιτυχή διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και Δασοκομίας, μόνο έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται τώρα κατά των δασικών πυρκαγιών. Οι επικριτές επισημαίνουν ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με μεσογειακό κλίμα υπάρχουν πολλά περισσότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη διαθέσιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπεύδει να βοηθήσει

Η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας τροφοδοτήθηκε επίσης από το γεγονός ότι πολλά "τεχνικά προβλήματα" προέκυψαν κατά τη διάρκεια διαχείρισης της κρίσης από την THK - μια αεροπορική εταιρεία για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με πολλούς επικριτές, η κυβέρνηση δεν στήριξε την εταιρεία πριν από τις πυρκαγιές.

Η ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει τώρα στέλνοντας τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη στις τουρκικές ακτές. Η Ρωσία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν έχουν επίσης μεταφέρει αεροσκάφη στις πληγείσες περιοχές.

Το τουρκικό κράτος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε να επενδύσει 50 εκατομμύρια τουρκικές λίρες στην επαρχία της Αττάλειας για να «καλύψει τις επείγουσες ανάγκες στις πληγείσες περιοχές».

Για πολλούς χρήστες στο twitter, οι υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης είναι μόνο λόγια. Το βράδυ της Κυριακής, ορισμένοι χρήστες του twitter ξεκίνησαν την καμπάνια #helpturkey. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το hashtag για να ζητήσουν αλληλεγγύη και βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Η καμπάνια έγινε viral γρήγορα, εν μέρει και επειδή αρκετοί διάσημοι άνθρωποι την υποστήριξαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Φαρετίν Αλτούν απάντησε αρνητικά στην καμπάνια #helpturkey. «Ξεκίνησε για να μεταφέρει την εικόνα ότι η χώρα μας είναι ανίκανη». Η «αποκαλούμενη» καμπάνια βοήθειας οργανώθηκε από το εξωτερικό και από ορισμένα κέντρα. «Πίσω από αυτό υπάρχουν ιδεολογικά κίνητρα για να αποδυναμωθεί το κράτος και η ενότητά μας», δήλωσε ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ερντογάν.

Πηγή: DW - Μπατού Μποζκιούρκ/ Μαρία Ρηγούτσου