ΚΑΙΡΟΣ

Ποιος είναι ο Πάμπλο Χαζέλ που εξαιτίας του «καίγεται» η Ισπανία (pics, vid)

Χάος επικρατεί από τις 16 Φεβρουαρίου στην Ισπανία, εξαιτίας της σύλληψης του Ισπανού ράπερ Πάμπλο Χαζέλ.

Διαδηλώσεις, επεισόδια, λεηλασίες, είναι καθημερινότητα πλέον στη χώρα.

 
Χθες στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιάδων ανθρώπων κατά της λογοκρισίας και της φυλάκισης του καλλιτέχνη που ήταν ειρηνική, ωστόσο, τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν όταν ομάδα νεαρών αποσπάστηκε από την πορεία και άρχισε να καταστρέφει καταστήματα.

Ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα, έκλεψε προϊόντα και κατόπιν έβαλε φωτιές.

Μάλιστα, έβαλαν φωτιά και σε αστυνομικό όχημα με την Αστυνομία της χώρας να συλλαμβάνει δέκα πρόσωπα. 
 
Οι εικόνες των επεισοδίων έκαναν τον γύρο του κόσμου. 

Ποιος είναι ο Πάμπλο Χαζέλ 
 
Ο Πάμπλο Ριβαντούγια Ντουρό γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1988 στη Λιέιδα και είναι γνωστός γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Πάμπλο Χαζέλ. 
Πρόκειται για έναν Καταλανό ράπερ, συγγραφέα, ποιητή και πολιτικό ακτιβιστή.

 
Τα αριστερής πολιτικής κατεύθυνσης τραγούδια του προκαλούν συχνά την ισπανική δικαστική εξουσία, οι ενέργειες της οποίας με τη σειρά τους συχνά επικρίνονται ως επίθεση στην ελευθερία του λόγου, στην Καταλονία, την Ισπανία και το εξωτερικό. 

Γιατί συνελήφθη 
 
Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, ο Πάμπλο Χαζέλ βρίσκεται στη φυλακή από τις 16 Φεβρουαρίου καθώς βρέθηκε ένοχος για προσβολή της αστυνομίας και της μοναρχίας καθώς και για αποθέωση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

 
Ο Χαζέλ συνελήφθη όταν αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο για προσβολή του πρώην βασιλιά, με χιλιάδες υποστηρικτές του να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας την απελευθέρωσή του.

Αντιδρώντας στη σύλληψη του ράπερ, 200 προσωπικότητες του ισπανόφωνου πολιτισμού, ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ, υπέγραψαν κείμενο υπέρ του, ενώ η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε δύσκολο θέμα για την ισπανική κυβέρνηση της Αριστεράς και κυρίως για το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 
 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε «μια μεταρρύθμιση» ώστε «οι φραστικές παρεκβάσεις στο πλαίσιο καλλιτεχνικών, πνευματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα και να μην τιμωρούνται οι υπαίτιοι με ποινές φυλάκισης.

Πηγή: sigmalive