ΚΑΙΡΟΣ

Ποιός αντικαθιστά Τραμπ αν δεν μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντα του - Η πρόβλεψη Συντάγματος

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε μέσω Twitter ότι τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια έδειξαν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Θα αρχίσουμε τη διαδικασία απομόνωσης και ανάρρωσης αμέσως», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της καραντίνας στην οποία θα τεθούν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι τίθεται «σε καραντίνα», όπως και η σύζυγός του Μελάνια, το βράδυ της Πέμπτης (τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας), λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι στενή συνεργάτιδά του έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Η πρώτη κυρία και εγώ αναμένουμε τα αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβληθήκαμε», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter. «Στο μεταξύ, θα αρχίσουμε τη διαδικασία της καραντίνας μας!», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή πόσες ημέρες θα διαρκέσει η απομόνωση, ή το πού θα βρίσκεται.

Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι δεν ήταν «σίγουρος» αν θα χρειαζόταν να τεθεί σε καραντίνα.

Τι θα συμβεί εάν νοσήσει βαριά ο Τραμπ - Η πρόβλεψη του Συντάγματος

To αμερικανικό σύνταγμα είναι αρκετά αναλυτικό στις προβλέψεις του για την περίπτωση που κάποιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει ή αν κάποιος υποψήφιος πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα.

Σύμφωνα με αυτό για όλα υπάρχουν λύσεις και σε καμία περίπτωση δεν αναβάλλονται οι εκλογές. 

Αντικατάσταση του προέδρου των ΗΠΑ  γίνεται στις περιπτώσεις που ο Πρόεδρος:

  • καταστεί ανίκανος
  • πεθάνει
  • παραιτηθεί 
  • εκδιωχθεί 

Ποιος αναλαμβάνει αν ισχύσει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις:

  • Αντιπρόεδρος (Μάικλ Πενς)
  • Πρόεδρος Βουλής Αντιπροσώπων (Νάνσι Πελόζι)

Παράλληλα, στην περίπτωση που υποψήφιος πεθάνει πριν τις εκλογές 

Επιλέγει νέο υποψήφιο η Εθνική Επιτροπή του κόμματος (200 άτομα) – (Συνήθως είναι ο αντιπρόεδρος)

Πάμε καλά

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, «είναι καλά», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως.

Η αμερικανική προεδρία γνωστοποίησε παράλληλα ότι το προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ στη Φλόριντα αποφασίστηκε να ακυρωθεί.

Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο 74χρονος μεγιστάνας και η σύζυγός του Μελάνια έδειξαν πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Μια στενή συνεργάτιδα του Τραμπ, η Χόουπ Χιξ, έγινε γνωστό νωρίτερα ότι παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ