ΚΑΙΡΟΣ

Ποιος ανατίναξε το τεράστιο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα; 

Οι εικόνες από την περιοχή, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Της Αθηνάς Παπακώστα

«Και πώς επηρεάζει τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία;» θα συμπλήρωνε κανείς αφού τις τελευταίες 24 ώρες η διεθνής επικαιρότητα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ανατίναξη του φράγματος στην κατεχόμενη εδώ και περίπου έναν χρόνο από τη Μόσχα, Νόβα Καχόβκα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Χερσώνας. 

Το εν λόγω φράγμα είχε κατασκευαστεί το 1956, ήταν ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων ενώ, συγκρατούσε περίπου 18 δισεκατομμύρια λίτρα νερού υδροδοτώντας ολόκληρη τη χερσόνησο της Κριμαίας και ηλεκτροδοτώντας τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη Ζαπορίζια. 

Όπως είναι αναμενόμενο το Κίεβο και οι δυτικοί του σύμμαχοι κατηγορούν τη Μόσχα κάνοντας λόγο οι μεν Ουκρανοί για τρομοκρατική ενέργεια και οικοκτονία και η Δύση για έγκλημα πολέμου ενώ, η ρωσική πλευρά κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό για δολιοφθορά. 

Οι εικόνες από την περιοχή, που κάνουν τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος είναι ορατές ενώ, έχει καταστραφεί και ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου. Εκατομμύρια κυβικά νερού καταπίνουν τις παραποτάμιες περιοχές αφανίζοντας χωριά, οικισμούς, ολόκληρες εκτάσεις γης αλλά και ζώα θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της περιοχής που πλέον προσπαθούν να την εγκαταλείψουν. Επιστήμονες δεν αποκλείουν, μάλιστα, κάποιες από τις πληγείσες περιοχές να σβήσουν τελείως από τον χάρτη. 

Η έκρηξη στο φράγμα γεννά ερωτήματα για την επόμενη φάση του πολέμου που έχει πλέον συμπληρώσει τους 15 μήνες. 

Θεωρητικά βρισκόμαστε στα πρώτα 24ωρα της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης ή τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα κατέληγαν αναλυτές τα προηγούμενα 24ωρα κρίνοντας από το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις φάνηκε να πιέζουν κατά μήκος των περισσότερων από 1.000 χιλιομέτρων της πρώτης γραμμής του μετώπου στα ανατολικά και τα νότια της χώρας.

Εξ αρχής δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί και οι δύο πλευρές να ήθελαν να καταστρέψουν το φράγμα από τη στιγμή που και οι, υπό ρωσική κατοχή αλλά και οι ουκρανικές περιοχές, θα βρίσκονταν αυτομάτως σε κίνδυνο ενώ, η κατάρρευσή αυτού θα μπορούσε να είχε προκληθεί ακόμη και από τη σταδιακή εγκατάλειψή του. 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, κατηγόρησε την Ουκρανία τονίζοντας ότι, κατέστρεψε το φράγμα για να αποτρέψει πιθανές ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή Χερσώνας μετά από την αποτυχημένη, όπως τόνισε, ουκρανική αντεπίθεση. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει χάσει 3.715 στρατιώτες και 52 τανκς από την Κυριακή και - σε μια σπάνια παραδοχή των ρωσικών απωλειών - είπε ότι 71 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 210 τραυματίστηκαν. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκανε λόγο για εσκεμμένη και προμελετημένη έκρηξη με άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους να κατηγορούν επίσης τη ρωσική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι σκοπός ήταν να εμποδίσουν την ουκρανική αντεπίθεση. 

Την ίδια ώρα, αναλυτές σημείωναν ότι το φράγμα είχε εγκαταλειφθεί γεγονός το οποίο θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην κατάρρευσή του χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καταλήξουν με βεβαιότητα ότι αυτός ήταν ο λόγος εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε η καταστροφή. 

Αυτή τη στιγμή οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί κατά 3% καθώς Ουκρανία και Ρωσία είναι βασικοί προμηθευτές σιταριού, κριθαριού, ηλιελαίου και άλλων τροφίμων σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο η έκρηξη σημειώθηκε στις 02:50 τα ξημερώματα της Τρίτης με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «σκόπιμη δολιοφθορά εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς» με δυνητικά πολύ σοβαρές συνέπειες». 

Η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom τόνισε ότι η ζημιά στο φράγμα θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σημειώνοντας ότι προς το παρόν η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. 

Την καταστροφή του φράγματος καταδίκασε και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς τονίζοντας ότι «ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία διεξάγει ανελέητο πόλεμο». Τη στήριξη της Γαλλίας επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αν και επιφυλάχθηκε να μιλήσει για την καταστροφή του φράγματος προτιμώντας να λάβει πρώτα πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση από τις μυστικές υπηρεσίες. Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέημς Κλέβερλι, κατήγγειλε την επίθεση ως αποτρόπαια πράξη που αναλογεί σε «έγκλημα πολέμου» ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι καταδεικνύεται «για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πηγή: skai.gr