Κλείσιμο

Ποιες είναι οι 2 αμερικανικές βάσεις που χτυπήθηκαν στο Ιράκ-Το μήνυμα του Ιράν 

Δύο αεροπορικές βάσεις χτυπήθηκαν από τους ιρανικούς πυραύλους ως αντίποινα στην δολοφονία του στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το Ιράν επέλεξε στόχους «που δεν θα κατέληγαν στην απώλεια ζωής». Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει καμία απώλεια στις δυνάμεις του από τις επιθέσεις στο Ιράκ.

Πράγματι και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ αποκάλεσε την επίθεση «χαστούκι» στο πρόσωπο των Αμερικανών και είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την περιοχή. 

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο πάνω από 12 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά της αεροπορικής βάσης κοντά το Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ και της βάσης Αλ Ασαντ. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέφεραν ότι περισσότεροι από 30 πύραυλοι χτύπησαν την αεροπορική βάση Αλ Ασαντ.

Τι γνωρίζουμε για τις 2 βάσεις

Από τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αμερικανοί στρατιώτες στο ιρακινό έδαφος υπολογίζονται από τα διεθνή ΜΜΕ σε περίπου 5.000-6.000. Αυτός είναι ένας πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με τους 150.000 Αμερικανούς στρατιώτες που πήραν μέρος στον πόλεμο του Ιράκ από το 2003. 

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην μεγάλη αεροπορική βάση Αλ Ασαντ, η οποία χτίστηκε το 1980 και βρίσκεται στην έρημο 100 μίλια δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης. Μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 ήταν μία από τις μεγαλύτερες βάσεις των Αμερικανών και έφτασε να έχει σινεμά, εστιατόρια, πισίνες και λεωφορεία. 

Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2009 η βάση δόθηκε στον ιρακινό στρατό. Μετά τις επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και την επιστροφή Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ η βάση χρησιμοποιήθηκε εκ νέου. Μάλιστα τα Χριστούεννα του 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επισκέφτηκε την βάση. Μέχρι σήμερα η βάση χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών. 

Η δεύτερη βάση κοντά στο Ερμπίλ, όπου βρίσκεται η αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ, φιλοξενεί περισσότερους από 3.600 στρατιώτες και προσωπικό από 13 χώρες. Και η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. 

Τον περασμένο Οκτώβριο, όμως, ήταν η έδρα των Αμερικανών κομάντο της Δύναμης Δέλτα και των αμερικανικών ελικοπτέρων που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την δολοφονία του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.  
 

Πηγή: skai.gr