Κλείσιμο

Πληροφορίες για επτά συλλήψεις και μια καμικάζι νεκρή στην πολιορκία-θρίλερ στο Παρίσι

Πληροφορίες για δύο ακόμα συλλήψεις στη μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί μεταδίδουν αυτή την ώρα το Associated Press και ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFMTV, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων σε επτά.

Οι προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν έναν ύποπτο να παραμένει ταμπουρωμένος στο διαμέρισμα, με πάνοπλους αστυνομικούς, δεκάδες πυροσβέστες και πολλά ασθενοφόρα να βρίσκονται γύρω από την πολυκατοικία όπου εκτυλίσσεται η επιχείρηση.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό από τις εισαγγελικές Αρχές, μία τρομοκράτης-καμικάζι σκοτώθηκε στην έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ενώ οι εφημερίδες «Monde» και «Liberation» μεταδίδουν πως οι νεκροί τρομοκράτες είναι τουλάχιστον δύο.

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής Αστυνομίας παραμένει σε εξέλιξη και η κατάσταση παραμένει ρευστή, με τις διαθέσιμες πληροφορίες να αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό.

Πέντε αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά, ενώ τη ζωή του έχασε ένας σκύλος της Αστυνομίας, ονόματι Diesel.

Επισήμως, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, οι συλληφθέντες είναι πέντε. Τρεις έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας μέσα στο διαμέρισμα, ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν κοντά στην πολυκατοικία όπου εκτυλισσόταν η επιχείρηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η γαλλική Αστυνομία έχει διαρρεύσει πως στόχος της επιχείρησης ήταν ο φερόμενος εγκέφαλος των τρομοκρατικών χτυπημάτων που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα την Παρασκευή, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 129 ανθρώπων.

Έως τώρα ωστόσο δεν υπάρχει επιβεβαίωση πως ο 27χρονος βέλγος αρχιτρομοκράτης Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ όντως βρίσκεται στο διαμέρισμα, με δεδομένο ότι οι έως τώρα πληροφορίες τον ήθελαν να βρίσκεται στη Συρία. Έως τώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την ταυτότητα των δραστών, ενώ πηγές των «Financial Times» στην εισαγγελία του Παρισιού αναφέρουν πως είναι μάλλον δύσκολο ο Αμπαούντ να βρίσκεται στο διαμέρισμα.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, οι τρομοκράτες που βρίσκονται στο Σεν Ντενί σχεδίαζαν επιθέσεις στην επιχειρηματική ζώνη της γαλλικής πρωτεύουσας. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν είχαν άμεση συμμετοχή στα χτυπήματα της Παρασκευής.

Η Αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους ενώ και δυνάμεις του στρατού περιφρουρούν το χώρο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης πως από τα πυρά που ανταλλάσσονταν επί ώρες στο Σεν Ντενί σκοτώθηκε και ένας άμαχος, όμως ο δήμαρχος της περιοχής διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν νεκροί πολίτες, αν και μια γυναίκα φέρεται να έχει τραυματιστεί ελαφρά.

Πηγή: Associated Press

Embedded image permalink
Πηγή: BFMTV

Embedded image permalink
Πηγή: BFMTV

Δεν είναι επίσης γνωστό αν στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο καταζητούμενος 26χρονος Αμπντεσλάμ Σαλάχ, που πιστεύεται ότι ήταν ο όγδοος τρομοκράτης στις επιθέσεις της Παρασκευής και πιστεύεται ότι είχε διαφύγει στο Βέλγιο από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Το βράδυ της Δευτέρας αποκαλύφθηκε πως οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν ότι ίσως υπάρχει και ένα άγνωστο ένατο πρόσωπο, που επίσης έλαβε μέρος στις επιθέσεις και διαφεύγει τη σύλληψη.

Η συνοικία του Σεν Ντενί βρίσκεται σε απόσταση περίπου δυο χιλιομέτρων από το γήπεδο Σταντ ντε Φρανς, που την Παρασκευή ήταν στόχος τριών βομβιστών αυτοκτονίας.

Τα σχολεία της συνοικίας παραμένουν κλειστά, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια από μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή.


Πηγή: skai.gr