ΚΑΙΡΟΣ

Πλημμύρες και αναταραχή στη Λιβύη: Ένας θανατηφόρος συνδυασμός

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η διχασμένη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά από χρόνια ανομίας, ένοπλων συγκρούσεων και εμφύλιου σπαραγμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή αφού οι δύο αντίπαλες, παράλληλες κυβερνήσεις της Λιβύης δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα και συντονισμένα.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Έως και για 20.000 νεκρούς κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις των Αρχών στη Λιβύη που βιώνει μια μία ασύλληπτη καταστροφή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η πόλη-λιμάνι Ντέρνα είναι ρημαγμένη, γεμάτη από ερείπια και νεκρούς. Ένα από τα δύο φράγματα που δεν άντεξαν και έσπασαν από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας δεν είχε συντηρηθεί εδώ και καιρό. 

Η διχασμένη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά από χρόνια ανομίας, ένοπλων συγκρούσεων και εμφύλιου σπαραγμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή αφού οι δύο αντίπαλες, παράλληλες κυβερνήσεις της Λιβύης δεν μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα και συντονισμένα.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα «έσπασε» στα δύο. Ο πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ηγείται από το 2021 της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη. Αυτή αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, στα ανατολικά της Λιβύης και το Τομπρούκ υπό τον Οσάμα Χαμάντ είναι εγκατεστημένη η παράλληλη κυβέρνηση της χώρας η οποία ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, άλλοτε στρατηγό του Μουαμάρ Καντάφι και μετέπειτα εχθρό του ο οποίος ηγείται του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης, της κύριας στρατιωτικής δύναμης στο ανατολικό τμήμα της χώρας και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Μέχρι και το 2020 η Λιβύη παρέμενε βυθισμένη σε έναν άγριο εμφύλιο με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη αλλά τελικά να αποσύρονται μετά την παροχή στρατιωτικής στήριξης της Τουρκίας στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Από τις συγκρούσεις τουλάχιστον 135.000 πολίτες της χώρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και περισσότεροι από 800.000 χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, το κόστος ζωής αυξήθηκε, υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και οι υποδομές της Λιβύης βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ενδεικτικό του χάους είναι και το γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις της χώρας ανακοίνωσαν η καθεμία διαφορετικά μέτρα ενώ, όσες χώρες θα ήθελαν να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη μετά την καταστροφή αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.  

Μία αχτίδα αισιοδοξίας γεννήθηκε όταν η Τρίπολη έστειλε αεροπλάνο με 14 τόνους ιατρικές προμήθειες και σάκους διακομιδής σορών καθώς επίσης και περισσότερους από 80 γιατρούς στα ανατολικά της χώρας. Ορισμένοι διερωτήθηκαν εάν αυτού του είδους η συνεργασία ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα» θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο κυβερνήσεις να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη και να σχηματιστεί μία κυβέρνηση στη χώρα βάζοντας ένα τέλος στην αυτοκαταστροφή της.

Προς το παρόν οι σκηνές αρχαίας τραγωδίας συνεχίζονται σε γειτονιές και συνοικίες που πλέον δεν υπάρχουν πια.  

Πηγή: skai.gr