Φωτιά έχουν πάρει οι παρασκηνιακές διεργασίες στις Βρυξέλλες με συμμαχίες γύρω από το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Από τη μια υπάρχουν χώρες που πιέζουν και επιθυμούν η Ευρώπη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ενώ από την άλλη υπάρχουν κράτη-μέλη που εναντιώνονται κάθετα σε μια τέτοια προοπτική.
Ενόψει του επικείμενου έκτακτου συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να προκύψει μια απόφαση στις Βρυξέλλες έχει διαμορφωθεί εντονότατο παρασκήνιο.
Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει μια συμφωνία όσον αφορά τα τρία μέτρα που έχει προτείνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και συνοψίζονται στην αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια φέτος το χειμώνα, το πλαφόν σε τιμές υπερκερδών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και την εισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Καθώς ως προς τα προαναφερθέντα μένει να γίνουν διαπραγματεύσεις μόνο ως μικρές λεπτομέρεις μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και που θα κληθούν να διαχειριστούν στην συνάντηση τους στην Πράγα αλλά και στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είναι το πλαφόν του φυσικού αερίου, μέτρο που δυνητικά θα έλυνε ριζικά το πρόβλημα.
Υπέρ της συμφωνίας τίθενται χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία αλλά και η χώρα μας ενώ χώρες, κυρίως προς το Βορρά, με ενδεικτικό παράδειγμα την Σουηδία, την Γερμανία και την Ολλανδία που δηλώνουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικές.
Σημειώνεται πως οι θετικά διακείμενες, ως προς αυτό το μέτρο, χώρες συνεννοούνται μεταξύ τους ώστε να επεξεργαστούν από μόνες τους σχετικές τεχνικές προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο καθώς η κομισιόν δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής κάποια συγκεκριμένη πρόταση παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια σαφή εντολή ως προς αυτό από τουλάχιστον 15 χώρες κατά το προηγούμενο συμβούλιο.
Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια σε αυτή την "συμμαχία" να προστεθούν κι άλλες, ενδεχομένως δυνατότερες χώρες, δυνητικά και η Γαλλία.
Μάλιστα ωθούν ως προς το να υπάρχει τουλάχιστον ένα ντραφτ για συζήτηση στο συμβούλιο των υπουργών, εκτιμώντας πως ότι μόνο με το πλαφόν θα υπάρχει λύση ενώ αντιπαραβάλλεται πως επί της ουσίας η ύπαρξη μόνο των τριών παραπάνω μέτρων θα μπορέσει μόνο να γίνει μια διαχείριση για να προστατευτούν καταναλωτές και νοικοκυριά για φέτος τον χειμώνα και δεν γίνεται παρέμβαση στην πηγή του προβλήματος.
Πρόκειται για έναν "αγώνα δρόμου" μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αλλά ενδεχομένως και μετά προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.