ΚΑΙΡΟΣ

Πετυχημένη δοκιμή υδρογονοβόμβας που μπαίνει σε ICBM ανακοίνωσε η Β. Κορέα

Επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας δραματικά την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε μάλιστα πως η βόμβα είναι σχεδιασμένη ώστε να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBΜ), διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ανήκει πλέον στο «κλαμπ» των πυρηνικών δυνάμεων.

«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου για διηπειρωτικό πύραυλο [...] είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός [...] για τον τελικό στόχο της ολοκλήρωσης μίας πυρηνικής δύναμης», ανέφερε μεταξύ άλλων το διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας.

Ο Βορράς δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς πυραύλους τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πλήξει ακόμα και τμήμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, δεν έχει επιδείξει ακόμα την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικά βλήματα – πόσο μάλλον να επιβιώσουν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα μετά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της Βορείου Κορέας και την τρίτη σε διάστημα μόλις 21 μηνών. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βορράς αναφέρει ότι χρησιμοποίησε υδρογονοβόμβα, μετά τη δοκιμή του περσινού Ιανουαρίου.

Η ισχυρότερη δοκιμή της Β. Κορέας έως τώρα

Η σημερινή δοκιμή ήταν σαφώς ισχυρότερη από τις προηγούμενες. Η επιτροπή άμυνας της νοτιοκορεατικής Βουλής ανακοίνωσε πως η έκρηξη φαίνεται να είχε ισχύ έως και 100 κιλοτόνων, δηλαδή ήταν έως δέκα φορές ισχυρότερη από την πέμπτη δοκιμή που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει ότι η σημερινή έκρηξη ήταν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που ερρίφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ναγκασάκι το 1945, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 70.000 ανθρώπων.

Η σημερινή δοκιμή προκάλεσε ανθρωπογενή σεισμό 6,3 βαθμών με μηδενικό εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις σεισμολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η δόνηση ήταν πέντε έως έξι φορές ισχυρότερη από τον αντίστοιχο σεισμό που προκάλεσε η πέμπτη πυρηνική δοκιμή, και 11 φορές ισχυρότερη από την υδρογονική δοκιμή του περσινού Ιανουαρίου, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της νοτιοκορεατικής μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας.

Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στο Πουνγκίε-ρι, όπου βρίσκεται το κύριο πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων του Βορρά.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν καλέσει έκτακτες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Εθνικής Ασφάλειάς τους, ενώ ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

Έως τώρα δεν υπάρχει τοποθέτηση από την πλευρά του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Δοκιμή μετά το καύχημα

Λίγες ώρες πριν τη δοκιμή ο κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA είχε μεταδώσει φωτογραφίες που εικόνιζαν τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν να επιθεωρεί την τοποθέτηση μίας «πιο προηγμένης» υδρογονοβόμβας σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.



Το καθεστώς Κιμ δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τον Ιούλιο, ανεβάζοντας απότομα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του KCNA, η ισχύς της νέας υδρογονοβόμβας μπορεί να φθάσει τους εκατοντάδες κιλοτόνους και η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, καταστρέφοντας δίκτυα τηλεπικοινωνιών πάνω από τη χώρα-στόχο.

Ο κ. Κιμ καυχήθηκε ότι η βόμβα αρμολογήθηκε εξολοκλήρου με βορειοκορεατικά υλικά, και συνεπώς το πυρηνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς κυρώσεις. Προσέθεσε πως η Πιονγκγιάνκ είναι αποδεδειγμένα σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.
Πηγή: skai.gr