Κλείσιμο

Πεσκόφ: Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει τις προσαρτημένες περιοχές

Το Κρεμλίνο απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί «σημερινές πραγματικότητες» σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: "Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά".

Η Ρωσία ανακήρυξε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τμήματα της επικράτειάς της τον Σεπτέμβριο έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και δυτικές χώρες. Η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι προωθεί το αποτελούμενο από 10 σημεία ειρηνευτικό σχέδιό του το οποίο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, συζητώντας το με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων, και καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να διεξαγάγουν μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη με βάση αυτό.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρωσία θα εγκατέλειπε τόσο τις τέσσερις περιοχές τις οποίες λέει ότι έχει προσαρτήσει όσο και την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014.

Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄επανάληψη ότι είναι ανοικτό σε ειρηνευτικές συνμιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει εκ μέρους του Κιέβου προθυμία να διαπραγματευθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν διαβουλεύθηκε με τις χώρες του ΟΠΕΚ+ για την απόκρισή της στην επιβολή δυτικού πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να αποκρίνεται όπως κρίνει ότι χρειάζεται σε τέτοια "παράνομα μέτρα".

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Τρίτη, διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προίόντων από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες στις χώρες που τηρούν το πλαφόν.

Ο Πεσκόφ είπε πως οι επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και την ομάδα ΟΠΕΚ+ των χωρών που ηγούνται της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, συνεχίζονται για άλλα θέματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ