Την περαιτέρω αύξηση των ενόπλων δυνάμεών της στο 1,5 εκατ. στελέχη σχεδιάζει η Μόσχα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλησιάζει τους έντεκα μήνες, χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρόοδος στο πεδίο.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε απόφαση να αυξήσει τη δύναμη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες.
«’Εννοιολογικά’, ο Πούτιν συμφώνησε» με τις προτάσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όπως αναφέρει το CNN. Οι λεπτομέρειες της νέας στρατιωτικής επέκτασης δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, διευκρίνισε ο Πεσκόφ.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τις μάχιμες δυνατότητες των ναυτικών, αεροδιαστημικών και στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της.
«Μόνο ενισχύοντας τα βασικά δομικά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν να εγγυηθούμε την στρατιωτική ασφάλεια του κράτους και να προστατεύσουμε τις νέες οντότητες και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σοϊγκού τοποθέτησε τον στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου, διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχο του την πόλη Σολεντάρ – μια μικρή πόλη με αλατωρυχεία στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, η οποία επί εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης. Το Κίεβο διέψευσε τη Μόσχα.
Το Σεπτέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε «μερική κινητοποίηση» των Ρώσων πολιτών μετά από μια σειρά από μεγάλες αποτυχίες στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Οι αξιωματούχοι ανέστειλαν την κινητοποίηση τον Νοέμβριο, επικαλούμενοι ότι ο στόχος του σχεδίου για επιστράτευση 300.000 ατόμων είχε επιτευχθεί.
Τον ίδιο μήνα, ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για τη στρατολόγηση πολιτών με αδιευκρίνιστες ή εκκρεμείς καταδίκες για φόνο, ληστεία, κλοπή, διακίνηση ναρκωτικών και άλλα σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να κληθούν στη στρατιωτική θητεία για κινητοποίηση.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών ηγετών βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς οι σύμμαχοι του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.