Μία απίστευτη ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας στο Περού. Μία 11χρονη κοπέλα, η οποία βιαζόταν για χρόνια από τον πατριό της, έμεινε έγκυος και οι αρχές, αντί να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν το κορίτσι, αρνήθηκαν την διακοπή της κύησης.
Η υπόθεση προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή και την παρέμβαση του ΟΗΕ μέχρι που τελικά οι περουβιανές αρχές επέτρεψαν τελικά στο κορίτσι να υποβληθεί σε επέμβαση άμβλωσης το Σαββατοκύριακο στη Λίμα.
Πρόκειται για μία υπόθεση που μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν εμβληματική της έλλειψης υποστήριξης για ανήλικες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Η ιστορία
Το κορίτσι, που δημόσια έχει κατονομαστεί απλά ως «Μίλα», βιαζόταν για χρόνια από τον πατριό της, σύμφωνα με αστυνομική έκθεση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Μίλα, πλέον σχεδόν 18 μηνών έγκυος, διώχτηκε από νοσοκομείο στην περιφέρεια Λορέτο, στον Αμαζόνιο. Το προσωπικό αρνήθηκε να κάνει την επέμβαση για τον τερματισμό της κύησης.
Η υπόθεση προκάλεσε σάλο και, αφού ο ΟΗΕ παρότρυνε το περουβιανό κράτος να επέμβει, η Μίλα διακομίστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Λίμα και οι γιατροί προχώρησαν με εξουσιοδότηση στην άμβλωση.
Η ανάρρωσή της πάει καλά, σύμφωνα με τη Σουσάνα Τσάβες, διευθύντρια της φεμινιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PROMSEX. Θα παραμείνει στα χέρια της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας αφού λάβει εξιτήριο.
Οι αρχές αναζητούν τον πατριό της μικρής, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο αλλά αφέθηκε κατόπιν ελεύθερος με το σκεπτικό πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις.
Η απόφαση δικαστή να τον αφήσει ελεύθερο επικρίθηκε έντονα.
Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε απαίτησε την «άμεση σύλληψή του».
Είναι άγνωστο πού βρίσκεται.
Αυξήθηκαν οι ανήλικες μητέρες - θύματα βιασμών - στο Περού
Ωστόσο όσα έζησε η Μίλα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το κράτος δεν προστατεύει τα νεαρά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τόνισε η κυρία Τσάβες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Συμπλήρωσε πως πολλοί περισσότεροι βιασμοί παιδιών δεν αναφέρονται.
«Εκτιμάμε ότι για κάθε κορίτσι σε ενδιαφέρουσα που πάει σε νοσοκομείο, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 10 (...) θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», εξήγησε η Σουσάνα Τσάβες.
Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, οι γεννήσεις που έκαναν κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 και 14 ετών στο Περού αυξήθηκαν κατά 14% το 2022, φθάνοντας τις 1.625.
Το πρώτο εξάμηνο φέτος διαπράχθηκαν 14.500 σεξουαλικές επιθέσεις, το 70% εκ των οποίων είχαν θύματα παιδιά κάτω των 17.
Στο Περού, η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας.
Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, η κυρία Τσάβες τονίζει πως η πρόσβαση στην άμβλωση εμποδίζεται από την αντίδραση «υπερσυντηρητικών».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.