Pentagon Leaks: Το φιάσκο των ΗΠΑ και τα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις

Αν και ο φάκελος «ποια είναι η πηγή» για τη διαρροή φέρεται πως κλείνει, τα ερωτήματα για το φιάσκο της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων παραμένουν και είναι σοβαρά

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Τζακ Τεϊσέρα συνελήφθη ως ο «νούμερο ένα» ύποπτος για τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου. Είναι μόλις 21 ετών και μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης. Φέρεται να ήταν ο επικεφαλής της διαδικτυακής ομάδας Thug Shaker Central στην εφαρμογή Discord, η οποία χρησιμοποιείται από τους λάτρεις διαδικτυακών παιχνιδιών.

Το απόγευμα της Πέμπτης το FBI τον συνέλαβε και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου. Στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου ο Τεϊσέρα είναι περιτριγυρισμένος από βαριά οπλισμένους άνδρες και του έχουν περαστεί πισθάγκωνα χειροπέδες. Φοράει ένα γκρι μακό μπλουζάκι και ένα κόκκινο σορτς ενώ τα καστανά του μαλλιά είναι κοντοκουρεμένα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Μέρικ Γκάρλαντ, δήλωσε ότι ο Τεϊσέρα θα κατηγορηθεί για τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση, διατήρηση και διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Ο 21 ετών εθνοφρουρός φέρεται να ήταν ο επικεφαλής της ομάδας Thug Shaker Central τα μέλη της οποίας δεν ξεπερνούσαν τα 30 και μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, τα ρατσιστικά memes και τα βιντεοπαιχνίδια. Μία ημέρα πριν τη σύλληψή του η αμερικανική εφημερίδα Washington Post τον είχε ταυτοποιήσει πρώτη με το όνομα χρήστη που είχε ο ίδιος επιλέξει, "OG". Σκυτάλη στη συνέχεια πήραν οι New York Times που, λίγα λεπτά προτού το FBI τον συλλάβει, αποκάλυψαν την ταυτότητά του.

Και μπορεί ο φάκελος «ποια είναι η πηγή» να φέρεται πως κλείνει, όμως τα ερωτήματα για το φιάσκο της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων παραμένουν και είναι σοβαρά.  

Όταν ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένας τόσο νεαρός στρατιώτης να έχει πρόσβαση σε τόσο εξαιρετικά ευαίσθητα έγγραφα αλλά και σε θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία απάντησε ότι είναι η φύση του στρατού να εμπιστεύεται τα πολύ νεαρά του μέλη με υψηλά και ορισμένες φορές σημαντικά επίπεδα ευθύνης. Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και επιχειρεί να αναθεωρήσει την πολιτική διαφύλαξης απόρρητου υλικού εστιάζοντας σε όλες τις λίστες διανομής πληροφοριών αξιολογώντας πώς, σε ποιους, που και πότε αυτές κοινοποιούνται.  

Ενδεχομένως να πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αφαίρεση από τις λίστες ατόμων συναισθηματικά ασταθών με ρατσιστικές και αντικαθεστωτικές θέσεις, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς και όχι άδικα αφού πρώην μέλη του Thug Shaker Central μίλησαν στη οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας, Bellingcat και στις εφημερίδες Washington Post και New York Times όπου και υποστήριξαν ότι τα διαβαθμισμένα έγγραφα κοινοποιήθηκαν σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού των υπόλοιπων μελών του γκρουπ αντί επίτευξης κάποιου στόχου για πολιτικούς σκοπούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έφηβο, μέλος της ομάδας, ο Τεϊσερα «είχε μία σκοτεινή άποψη» για την κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφοντάς την ως «κατασταλτική δύναμη». Το ίδιο φέρεται να πίστευε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και για τις αρχές επιβολής του νόμου αλλά και για τις μυστικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή εξίσου σημαντικό παραμένει το ερώτημα πώς ένα άτομο κατάφερε να αφαιρέσει απόρρητο υλικό χωρίς να κινήσει υποψίες. Ή για να το θέσουμε διαφορετικά εάν από τη διαρροή προκύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε θέση να γνωρίζουν την επιχειρησιακή ισχύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και να κατασκοπεύουν τρίτες χώρες πώς ένα αγόρι 21 ετών όχι μόνο αφαίρεσε, διατήρησε και διένειμε τα έγγραφα αλλά αυτά κυκλοφορούσαν και «ελεύθερα» από πλατφόρμα σε πλατφόρμα στο Διαδίκτυο επί εβδομάδες;  

Τα νέα για την Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου καλά και μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος που να γνωρίζει αλλά ανησυχεί για το συμβάν και δικαίως γιατί αποδεικνύεται σιγά – σιγά ότι η διαρροή δεν αφορά και δεν επηρεάζει απλώς το Πεντάγωνο αλλά την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση που εξαιτίας αυτής της υπόθεσης είναι, πλέον, βαριά εκτεθειμένη. 

Πηγή: skai.gr