ΚΑΙΡΟΣ

Παρουσίαση πράσινης ατζέντας από τον Μπόρις Τζόνσον- «Να γίνουμε το Κατάρ του υδρογόνου»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μια σειρά νέων «πράσινων» στρατηγικών με απώτερη επιδίωξη την επίτευξη του στόχου μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ρύπων έως το 2050 στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα, μιλώντας το πρωί στη Σύνοδο Επενδύσεων από το Εξωτερικό στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη η «Σαουδική Αραβία της αιολικής ενέργειας» και ότι θέλει να γίνει «το Κατάρ του υδρογόνου». Πρόσθεσε ότι η χώρα στοιχηματίζει σε τεχνολογίες και έργα ηλιακής, υδάτινης και πυρηνικής ενέργειας.

«Έχουμε δεσμευτεί να στραφούμε εντελώς στην παραγωγή πράσινης ενέργειας έως το 2035», σημείωσε ο κ. Τζόνσον. Λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Net Zero που παρουσίασε η κυβέρνηση, μαζί με μία έκθεση για την κρατική χρηματοδότηση των πράσινων έργων και έναν οδικό χάρτη για τη διασφάλιση πράσινων επενδύσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα στρατηγική προβλέπει μεταξύ άλλων κονδύλια 620 εκ. λιρών για περισσότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα, 625 εκ. λίρες για δενδροφυτεύσεις και 140 εκ. λίρες για αιχμαλώτιση διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγή υδρογόνου.

Περισσότερα φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα περιέχονται στη Στρατηγική Θέρμανσης Κτιρίων, που προβλέπει αντικατάσταση των ρυπογόνων λεβητών αερίου με αντλίες θέρμανσης με επιδότηση 5.000 λιρών για τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Κατά τη διάρκεια της επενδυτικής συνόδου ο κ. Τζόνσον εμφανίστηκε στη σκηνή μαζί με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο ανακοίνωσαν συνεργασία για την επένδυση συνολικά 400 εκ. λιρών σε πράσινες τεχνολογίες που δεν ελκύουν μεγάλη στήριξη από παγκόσμιους επενδυτές, όπως το πράσινο υδρογόνο που εκλύεται από την ηλεκτρόλυση του νερού, τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, βιώσιμα καύσιμα αεροπλοΐας και απευθείας αιχμαλώτιση διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Οι ανακοινώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση γίνονται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της μεγάλης κλιματικής συνόδου των Ηνωμένων Εθνών που φιλοξενείται στη Γλασκώβη, την COP26. Η οικοδέσποινα Βρετανία έχει δεχθεί κριτική το τελευταίο διάστημα για αθέτηση ορισμένων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, για ελλιπή οργάνωση της συνόδου και για αποτυχία εξασφάλισης συμμετοχής κρίσιμων παικτών, όπως είναι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά και ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να θέτει χαμηλά τον πήχυ για τη σύνοδο, σχολιάζοντας ότι «η COP εξαρχής θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη». Μεταξύ άλλων η σύνοδος έχει ως στόχο τη συμφωνία των χωρών σε μέτρα για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.