Παρέλαση με αεροσκάφη σε σχηματισμό «Ζ» στην Κόκκινη Πλατεία - Να πάρουμε σοβαρά τις απειλές Πούτιν προειδοποιεί η Γερμανία

9 Μαΐου 2021... Οκτώ δεκαετίες μετά τον εφιάλτη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πλανήτης ετοιμάζεται να γιορτάσει τη μεγάλη νίκη του ελεύθερου κόσμου απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, με τη σκιά ενός νέου πολέμου να καλύπτει τα πάντα και να επαναφέρει όλους τους δαίμονες μίας εποχής που θέλαμε να ξεχάσουμε -οι παλαιότερες γενιές- και να μην ζήσουμε οι νεώτεροι.

Τη Δευτέρα, η Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται στη Μόσχα και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες του κόσμου, με τη Ρωσία, τη δύναμη που πρωτοστάτησε πριν 80 χρόνια στη νίκη επί του Άξονα, να δείχνει ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού, στον ρόλο το εισβολέα, του κατακτητή, του δολοφόνου. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα δραματικό γεγονός, αλλά και ένας τεράστιος κίνδυνος να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και να εμπλακεί ολόκληρος ο κόσμος σε έναν νέο καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο.

Τώρα, το 21ο αιώνα, ο κίνδυνος ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Ολόκληρος ο κόσμος θα παρακολουθήσει τη Δευτέρα το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας θα σχηματίζεται στον ουρανό, από πολεμικά αεροσκάφη, το «Ζ», το ελληνικό γράμμα που συμβολίζει τις «επιχειρήσεις στην Ουκρανία». Οι διαρροές των προηγούμενων ημερών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην αισιοδοξία να επικρατήσει. Αν επιβεβαιωθούν, αν ο Ρώσος πρόεδρος απειλήσει τη Δύση με «συντέλεια του κόσμου» και αν το σχέδιό του για μία δυνατή Ρωσία φτάνει στο σημείο να «δικαιολογεί» έναν γενικευμένο πόλεμο με τις χώρες του ΝΑΤΟ, τότε ο κίνδυνος να αλλάξει ο κόσμος, η πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός.

Το Βερολίνο προειδοποιεί με όσο πιο σαφή τρόπο μπορεί. Ο κόσμος δεν πρέπει να υποτιμήσει τον κίνδυνο μίας κλιμάκωσης, ήτοι ενός γενικευμένου πολέμου, ή ακόμη και την καταστροφική για την ανθρωπότητα χρήση πυρηνικών όπλων. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δραματικός στο διάγγελμά του. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και όποιος προσπαθεί να τον αγνοήσει, διαπράττει ιστορικό και κρίσιμο λάθος.

Πάνω από 11.000 στρατιώτες και πυραυλικά σύστήματα στην Κόκκινη Πλατεία

Όπως αναφέρει η DW, στην καρδιά της Μόσχας 11.000 στρατιώτες θα παρελάσουν και θα προυσιαστούν τεθωρακισμένα άρματα και πύραυλοι. Την ίδια ώρα ο αρχηγός του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ξεκινήσει, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, έναν επιθετικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία, η έκβαση του οποίου είναι αβέβαιη. Η σημερινή αιματοχυσία φθείρει την εικόνα της νικήτριας δύναμης του 1945.

Από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, φωτογραφίες καταστροφών, βομβαρδισμών εναντίον αμάχων και υποδομών, κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η Γερμανία, όπως πολλές άλλες χώρες επιρρίπτουν στη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου. Δυτικοί διπλωμάτες ή αρχηγοί κρατών που στο παρελθόν στέκονταν δίπλα στον Πούτιν, αυτή τη φορά θα απουσιάζουν από την εξέδρα των επισήμων. Είναι αδιανότητο φέτος, την ώρα που πετούν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την Ουκρανία και πλέουν πολεμικά πλοία, να εορταστεί η επέτειος με τον ίδιο τρόπο.

Στον ουρανό πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, την ημέρα της παρέλασης, οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη θα σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Όποιος στη Ρωσία επικρίνει δημόσια την εισβολή ή ακόμα κάνει λόγο για πόλεμο διώκεται. Έχουν ήδη γίνει χιλιάδες συλλήψεις. Η κριτική απέναντι στις στρατιωτικές ενέργειες μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Επίσης σε πολλές άλλες πόλεις θα γίνουν στρατιωτικές παρελάσεις τη Δευτέρα και αναμένονται εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Στη Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, όπως επίσης άρματα μάχης τύπου T-14, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, Buk-M3 και Tor-M2, μαχητικά ρομπότ τύπου Uranium-9 και διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές.

Ο Πούτιν, ο οποίος για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και είναι πιθανό να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο σε αυξημένο συναγερμό, αναμένεται στην ομιλία του στην παρέλαση να προειδοποιήσει για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τυχόν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.

Το δραματικό διάγγελμα του Όλαφ Σολτς

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.

Τιμώντας την 77ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας με τηλεοπτικό του διάγγελμα το οποίο θα προβληθεί αργότερα απόψε, ο καγκελάριος εξηγεί και υπερασπίζεται την πολιτική του για τη Ρωσία. «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του.

Φέτος, τονίζει, η 8η Μαΐου δεν μοιάζει με καμία άλλη προηγούμενη επέτειο. «Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση με τους Ουκρανούς και τους Ρώσους, δύο λαούς οι οποίοι πολέμησαν εκείνη την εποχή μαζί για να νικήσουν τον φονικό γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό», συνεχίζει ο Όλαφ Σολτς, για να τονίσει ότι «τώρα όμως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».

Το κεντρικό γερμανικό σύνθημα για τον ναζισμό («Ποτέ ξανά!») στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και την ελευθερία στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση και υποστηρίζουμε την Ουκρανία στο αγώνα της κατά του επιτιθέμενου, υπογραμμίζει ο καγκελάριος στο διάγγελμά του. «Η Γερμανία βοηθά να τερματιστεί η βία. Δεν πρέπει να υπάρξει ειρήνη η οποία θα υπαγορευθεί από τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί δεν θα το δεχτούν - ούτε εμείς», επαναλαμβάνει ο κ. Σολτς και εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν - όπως ακριβώς η ελευθερία και η ασφάλεια θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας». Το να συνεισφέρει κανείς σε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαίνει «ποτέ ξανά!» και εκεί βρίσκεται η κληρονομιά της 8ης Μαΐου, προσθέτει με έμφαση ο καγκελάριος.

Στο διάγγελμά του ο Όλαφ Σολτς αναφέρεται ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ευχαριστεί τους Γερμανούς για την προθυμία τους να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Εκφράζει όμως και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου και προειδοποιεί: «Θα ήταν λάθος μας να μην το λάβουμε υπ' όψιν». Ταυτόχρονα όμως, σημειώνει, «δεν θα πρέπει να μας παραλύει ο φόβος» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποτρέψει το κακό για τον γερμανικό λαό. Ένα από τα διδάγματα της 8ης Μαΐου είναι και ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλοι παγκόσμιοι πόλεμοι, αναφέρει και κάνει λόγο για τέσσερις αρχές που πρέπει να τηρηθούν: «Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».

Ο γερμανός καγκελάριος περιγράφει ακόμη το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταυτίζει τον επιθετικό του πόλεμο με τον αγώνα κατά του εθνικοσοσιαλισμού ως «παραποίηση της ιστορίας και συκοφαντία».


 

Πηγή: skai.gr