Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη το βράδυ η κοινή συνέντευξη Tύπου του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας και του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Οι δηλώσεις του κ. Μάας στην Αθήνα περί συμπαράστασης στην Ελλάδα ενόχλησαν εμφανώς την Τουρκία, παρότι η γερμανική προεδρία προσπαθεί να τηρήσει διπλωματική στάση, έχοντας αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την όποια πρόταση για διάλογο με την Ελλάδα με όρους, όπως σημείωσε ο ίδιος. Ήταν άκρως απειλητικός λέγοντας πως την επόμενη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα υπάρξει ατύχημα, (αναφορά στην επακούμβηση της φρεγάτας Κεμάλ Ρέις από την ελληνική φρεγάτα Λήμνος) αλλά οι τουρκικές δυνάμεις θα «κάνουν ό,τι πρέπει».
Ο ΥΠΕξ της Γερμανίας μπροστά στις επιθετικές τοποθετήσεις του τούρκου ομολόγου του, με διπλωματικό τρόπο, τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και πως το επίπεδο των σχέσεων δεν ικανοποιεί ούτε την ΕΕ, ούτε την Τουρκία αλλά ούτε και την Γερμανία.
«Η Γερμάνια είναι έτοιμη να στηρίξει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή» προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός. Ο κ. Μάας πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μιλήσουν απευθείας και ότι αυτή η κρίση πρέπει να λυθεί με διπλωματία.
Ο Τσαβούσογλου πως η Άγκυρα δεν δέχεται όρους για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Κύπρος και Ελλάδα είναι κακομαθημένες από την ΕΕ» ισχυρίστηκε. Προανήγγειλε δε, συνέχιση των ερευνών του Ορούτς Ρέις και μετά τις 27 Αυγούστου και πιο νότια.
Κρίσιμες ώρες…
Όλα δείχνουν πως οι επόμενες μέρες μέχρι την σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα είναι κρίσιμες. Καθώς στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σε εξέλιξη η άσκηση της Ελλάδας με Γαλλία και Κύπρο στον ευρύτερο χώρο που πλέει και το Ορούτς Ρέις με την συνδρομή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Παράλληλα στην ελληνική Βουλή θα κυρωθούν οι δύο συμφωνίες ΑΟΖ που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο. Η Άγκυρα δεν κρύβει πως είναι άκρως ενοχλημένη από αυτή την εξέλιξη. Πόσω μάλλον όταν και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν αρνητική για την περιοχή την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου και τις ενέργειες έρευνας υδρογονανθράκων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.