Ο κ. Φιντάν διαδραμάτισε σκιώδη αλλά και φαινομενικά καθοριστικό ρόλο σε μια σειρά θεμάτων κατά τη διάρκεια της σχεδόν 5ετούς θητείας του στην ηγεσία της MIT. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις ειρηνευτικές επαφές με το κουρδικό PKK, αλλά ενεπλάκη επίσης έντονα στην υπόγεια πολιτική της Άγκυρας στο συριακό εμφύλιο πόλεμο, από το ξέσπασμά του μέχρι και σήμερα, όπου μεγάλες εκτάσεις ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.
Η θητεία Φινταν συνέπεσε και με την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς μετά το επεισόδιο στο Mavi Marmara η Μοσάντ διέκοψε το μοίρασμα πληροφοριών με τις τουρκικές υπηρεσίες, λόγω φόβων πως στη συνέχεια η MIT μεταβίβαζε αυτές τις πληροφορίες στο Ιράν.
Την περίοδο εκείνη, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπέστη σταδιακή μετάλλαξη από το δόγμα της ειρηνικής, μη παρεμβατικής συνύπαρξης με τις γειτονικές χώρες, σε ένα πιο διεκδικητικό μοντέλο.
Πέραν αυτών, ο κ. Φιντάν έπαιξε ρόλο και στην προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαρροές συνομιλιών και βίντεο που φέρονται να ενέπλεκαν τον ίδιο τον κ. Ερντογάν και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης σε πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς.
Μια ακόμα σημαντική υπόθεση που συνδέθηκε με το όνομα του κ. Φιντάν ήταν η απελευθέρωση των 49 τούρκων ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη του Ιράκ. Ο κ. Ερντογάν έχει υπονοήσει πως απελευθέρωση μπορεί να έγινε και με ανταλλαγή κρατουμένων.
Το όνομα του κ. Φιντάν είχε ακουστεί για το υπουργείο Εξωτερικών όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου μετακινήθηκε στην πρωθυπουργία.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.