Πάνω από χίλιοι αστυνομικοί στο Λονδίνο σε διαθεσιμότητα λόγω παραπτωμάτων

Από τα 34.000 στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τα 201 είναι σε διαθεσιμότητα και 860 εκτελούν μόνο περιορισμένα καθήκοντα - Περίπου 275 εξ αυτών αναμένουν εξέταση κατηγοριών για σοβαρά παραπτώματα, με μεγάλο ποσοστό να αφορά καταγγελλόμενη βία κατά ενήλικων και ανήλικων γυναικών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περισσότεροι από χίλιοι αστυνομικοί της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε διαθεσιμότητα ή σε περιορισμένα καθήκοντα, λόγω καταγγελιών και ανησυχιών για τη συμπεριφορά τους.

Συγκεκριμένα, από τα 34.000 στελέχη της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, τα 201 είναι σε διαθεσιμότητα και 860 εκτελούν μόνο περιορισμένα καθήκοντα.

Περίπου 275 εξ αυτών αναμένουν εξέταση κατηγοριών για σοβαρά παραπτώματα, με μεγάλο ποσοστό να αφορά καταγγελλόμενη βία κατά ενήλικων και ανήλικων γυναικών.

Ο βοηθός διοικητής του σώματος Στιούαρτ Κάντι, που παρουσίασε τα στοιχεία, παραδέχθηκε ότι περίπου 60 αστυνομικοί δύναται να απολύονται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία κάθε μήνα την επόμενη διότι μετά από έρευνες περί ανάρμοστης συμπεριφοράς ή ελλιπούς εκπλήρωσης καθηκόντων.

Τον τελευταίο χρόνο 100 αστυνομικοί απολύθηκαν λόγω σοβαρών παραπτωμάτων.

«Αναμφίβολα υπάρχουν εκατοντάδες αστυνομικοί για τους οποίους η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει πραγματικές ανησυχίες», είπε ο κ. Κάντι.

Η ενημέρωση έγινε έξι μήνες μετά από το πόρισμα ανεξάρτητης έκθεσης υπό τη βαρόνη Κέισι που έκρινε πως η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι «θεσμικά ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική».

Η βαρόνη Κέισι προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι αξιωματικοί σαν τον Γουέιν Κάζενς που δολοφόνησε τη Σάρα Έβεραρντ τον Μάρτιο του 2021 προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στη Βρετανία και τον Ντέιβιντ Κάρικ που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δεκάδες βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών.