«Νόμιζα ότι ήταν η τελευταία μου μέρα και τελείωσε για μένα», αναφέρει στο BBC ένα από τα παιδιά που ήταν στο τελεφερίκ πάνω από μια χαράδρα στο Πακιστάν, περιγράφοντας τη δοκιμασία που έζησε. «Όταν ο αναβατήρας ήταν στα μισά του δρόμου, το σχοινί του έσπασε. Ήταν κρεμασμένο και ήμουν τρομοκρατημένος», είπε ο Αταουλάχ Σαχ.
Και τα οκτώ άτομα σώθηκαν τελικά σε μια επιχείρηση που διήρκεσε πάνω από 12 ώρες.
Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο έσωσε ένα παγιδευμένο παιδί, ενώ οι ειδικοί του zip line μετέφεραν την υπόλοιπη ομάδα μετά το σκοτάδι.
Τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο όταν έσπασαν δύο από τα καλώδια του τελεφερίκ
Έμεινε να κρέμεται επικίνδυνα 274 μέτρα (900 πόδια) πάνω από το έδαφος ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
«Ήταν σαν μία μεγάλη καταστροφή για την περιοχή», είπε ο Φαχίμ Ουντίν Σαχ, θείος ενός από τα παιδιά που διασώθηκαν. «Όλοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους. Ένα παιδί σχεδόν από κάθε νοικοκυριό ήταν στο τελεφερίκ», πρόσθεσε.
Ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε ότι η αποστολή διάσωσης ήταν «εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη».
Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη το πρωί κοντά στην πόλη Battagram στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa.
Έξι παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, παγιδεύτηκαν μαζί με δύο ενήλικες.
Ένα από τα παιδιά, ένα έφηβο αγόρι, έχει καρδιακή πάθηση και ήταν αναίσθητο για αρκετές ώρες, είπε ένας από τους ενήλικες που βρισκόταν στο τελεφερίκ.
Ένα παιδί λιποθύμησε επίσης λόγω «ζέστης και φόβου», είπε ένας από τους διασώστες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αν και δεν ήταν σαφές αν επρόκειτο για το ίδιο παιδί.
Το τελεφερίκ συνδέει το χωριό Jangri με το Batangi, όπου βρίσκεται το σχολείο.
Το τελεφερίκ είναι ένας δημοφιλής και φθηνός τρόπος μεταφοράς για τους κατοίκους της περιοχής αφού η διαδρομή οδικώς διαρκεί ώρες.
Όταν το καλώδιο έσπασε ξαφνικά, το τελεφερίκ έκανε την Πέμπτη διαδρομή της ημέρας.
Οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν μεγάφωνα για να ειδοποιήσουν τις αρχές, αλλά χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες για να φτάσει το πρώτο ελικόπτερο διάσωσης στην απομακρυσμένη τοποθεσία, ανέφερε το τοπικό μέσο ενημέρωσης Dawn.
Ανήσυχοι συγγενείς των εγκλωβισμένων, συγκεντρώθηκαν γρήγορα κατά μήκος της χαράδρας, παρακολουθώντας τα στρατιωτικά ελικόπτερα να μάχονται ενάντια στους ισχυρούς ανέμους για να κατεβάσουν τους εγκλωβισμένους.
Αρκετές από τις πρώτες προσπάθειες να προσεγγίσουν το τελεφερίκ απέτυχαν, ωστόσο κατάφεραν να παραδώσουν τροφή και νερό.
Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, υπήρχαν ανησυχίες ότι ο έλικας του ελικοπτέρου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω το τελεφερίκ, και καθώς έπεσε η νύχτα η επιχείρηση ανεστάλη.
Ωστόσο, οι διασώστες συνέχισαν τις προσπάθειές τους με τη βοήθεια ειδικών του zip line και ντόπιων ανθρώπων στο έδαφος.
Το Allai είναι μια ορεινή περιοχή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2000m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι οικισμοί είναι διάσπαρτοι παντού και υπάρχουν λίγες υποδομές όπως δρόμοι και βασικές εγκαταστάσεις.
Στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, αυτοσχέδιοι αναβατήρες και τελεφερίκ χρησιμοποιούνται τακτικά για τη μεταφορά από το ένα βουνό στο άλλο.
Το συγκεκριμένο τελεφερίκ λειτουργεί ιδιωτικά από κατοίκους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παραμένει ασαφές πώς έσπασαν τα καλώδια στο τελεφερίκ, αλλά το ατύχημα καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο των τελεφερίκ που χρησιμοποιείται ευρέως στο Πακιστάν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.