ΚΑΙΡΟΣ

Παιχνίδια κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεις με άρωμα... Ρωσίας πάνω από την Ευρώπη

Την ώρα που οι διενέξεις μεταξύ των κρατών συνεχίζονται, εξακολουθεί να δίνεται μία μάχη η οποία έχει άλλη μορφή

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να διεξάγεται με πολλές και παράπλευρες απώλειες. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη ο «πόλεμος των φαντασμάτων». Ένας πόλεμος που διεξάγεται στις «σκιές» κάθε χώρας, από κάθε λογής πράκτορες. Σε αυτό τον πόλεμο εκτός από τα ενεργά μέλη μυστικών υπηρεσιών συμμετέχουν ακόμη και χάκερ, οι οποίοι έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο με τα "φαντάσματα": να υποκλέψουν "ευαίσθητες πληροφορίες". 

Πολλές είναι οι φορές που οι πράκτορες που επιχειρούν στο πεδίο συλλαμβάνονται. Ένας από αυτούς είναι ο Βάλεντινς Φρολόβς, ο οποίος κατηγορήθηκε πως είναι κατάσκοπος της Μόσχας στη Λετονία και πως προσέγγιζε «άλλους κατασκόπους». Επιθυμούσε να χτίσει το δικό του "δίκτυο" από πληροφοριοδότες μέσα στη χώρα. Ο Φρόλοφς ανέφερε στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στην Delfi ότι η ποινή φυλάκισης πέντε ετών είναι δίκαιη και άξια τιμωρίας και ότι τα εγκλήματά του δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, γιατί δεν «υπάρχει δικαιολογία για τα όσα έκανα».

Σύμφωνα με τον ίδιο ένιωσε «ντροπή και θυμό» και μόνο στη σκέψη ότι οι πληροφορίες που είχε δώσει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν χρησιμοποιηθεί στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ο ίδιος στη δήλωσή του δήλωσε συγγνώμη από τον λαό της Λετονίας για τις πράξεις του. «Όσοι εξακολουθείται να συνεργάζεστε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σταματήστε άμεσα. Σας καλώ να σταματήσετε να φοβάστε. Αφήστε τη σκιώδη καριέρα σας.  Σας προτρέπω να αναφερθείτε στις αρχές και να παραδεχτείτε την ενοχή σας, η οποία θα συνεχίσει να καταστρέφει την ουσία σας ούτως ή άλλως. Όχι απλώς για να σταματήσετε να εργάζεστε εναντίον της Λετονίας, αλλά και για να ανακουφίσετε τη συνείδησή σας – για να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη για το μέλλον», αναφέρει η δήλωση του.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετά βαριές: κατασκοπεία, παράνομη συλλογή και παροχή μυστικών πληροφοριών σε ξένες υπηρεσίες. Ο πρώην κατάσκοπος κρίθηκε ένοχος στις 17 Μαΐου από ένα δικαστήριο σε ένα προάστιο της Ρίγας.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας (VDD), ο Φρολόβς συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε κράτη της Βαλτικής, αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για στρατιωτική επιμελητεία, αμυντικές δυνατότητες και εσωτερικές πολιτικές της Λετονίας. Ο συνήγορος υπεράσπισής του Έγκονς Ρουσάνοφς ζήτησε να αντικατασταθεί η σύλληψη με εγγύηση. Πρόσφατα, ο δικαστής Μπιρούτα Χορούνα συμφώνησε και τον άφησε να βγει με αντάλλαγμα 30.000 ευρώ.

Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κατασκοπεία Κίνας- Ρωσίας

Την ώρα που οι διενέξεις μεταξύ των κρατών συνεχίζονται, εξακολουθεί να δίνεται μία μάχη η οποία έχει άλλη μορφή: τη διαδικτυακή. Κατά καιρούς μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν αναφερθεί με εκθέσεις τους στις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει χάκερ σε πολλές υπηρεσίες ασφαλείας, κυβερνητικές ιστοσελίδες αλλά και μεγάλες εταιρείες αρκετών χωρών ανά τον κόσμο. Οι κυβερνοεπιθέσεις, στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου, συνεχίζονται. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι κυβερνοεπιθέσεις στρέφονται και κατά "συμμάχων". 

Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αναφέρθηκε στα email τα οποία στάλθηκαν στις 23 Μαρτίου στα εισερχόμενα επιστημόνων και μηχανικών σε πολλά από τα στρατιωτικά ινστιτούτα έρευνας και ανάπτυξης της Ρωσίας από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας. Έφεραν μια γραμμή θέματος που πρόσφερε φαινομενικά δελεαστικές πληροφορίες σχετικά με έναν «κατάλογο ατόμων υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την  εισβολή στην Ουκρανία».

Μπορεί ως αποστολέας των μηνυμάτων να εμφανιζόταν το ρωσικό υπουργείο υγείας, όμως στην πραγματικότητα είχαν σταλεί από χάκερ στην Κίνα, οι οποίοι στόχευαν οι Ρώσοι παραλήπτες να ανοίξουν ένα έγγραφο με κακόβουλο λογισμικό. Η συγκεκριμένη πληροφορία βασίστηκε στην έκθεση  από την ισραηλινή/ αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point.

Σύμφωνα με την έκθεση τα συγκεκριμένα email αποσκοπούσαν στην παρακολούθηση της Ρωσίας από την Κίνα, γεγονός το οποίο κατέδειξε για ακόμη μία φορά την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών που έχουν πλησιάσει πιο κοντά στην «κοινή γραμμή» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται, φυσικά, πως παρά την αυξανόμενη παγκόσμια οργή για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα αρνήθηκε να επικρίνει τη Μόσχα και έδειχνε να είναι πιο κοντά στη ρωσική προπαγάνδα για να απεικονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ως επιτιθέμενους στη σύγκρουση. Ωστόσο, η έρευνα του Check Point έδειξε ότι παρά την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, η Κίνα φαινόταν να βλέπει τη Ρωσία ως νόμιμο στόχο για την κλοπή ευαίσθητων στρατιωτικών τεχνολογικών πληροφοριών.

Πηγή: skai.gr