Της Αθηνάς Παπακώστα
Έντονη διπλωματική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, καθώς ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιδρούν για το πυραυλικό πλήγμα της Τρίτης νοτιοανατολικά της Πολωνίας στον απόηχο των σφοδρότερων πυραυλικών επιθέσεων την ίδια ημέρα στην Ουκρανία.
Δύο νεκροί
Πύραυλοι χτύπησαν το χωριό Πρεσβοντόου, 6,4 χιλιόμετρα βόρεια της Ουκρανίας νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Από την έκρηξη δύο Πολωνοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Η Δύση ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους και συνεχίζει την έρευνα για το περιστατικό.
Διαψεύδει η Ρωσία
«Κανένα χτύπημα κατά στόχων στα σύνορα της Ουκρανίας - Πολωνίας δεν πραγματοποιήθηκε από ρωσικά μέσα καταστροφής» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του προσθέτοντας ότι οι εν λόγω αναφορές αποτελούν «μία σκόπιμη πρόκληση με σκοπό την περαιτέρω κλιμάκωση».
«Ρωσικής κατασκευής ο πύραυλος» λέει η Πολωνία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι πύραυλος ρωσικής κατασκευής έπεσε στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στις 03:40 μ.μ. την Τρίτη στο χωριό Πρεσβοντόου σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες.
Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Πολωνίας προσέθεσε ότι εκλήθη ο Ρώσος πρέσβης στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτές τις ανακοινώσεις από την πολωνική πλευρά δεν γίνεται καμία αναφορά για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Βαρσοβία αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας μέρους των ενόπλων της δυνάμεων.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα ήταν περισσότερο προσεκτικός για την προέλευση του πυραύλου λέγοντας ότι οι πολωνικές αρχές δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος τον εκτόξευσε ή που αυτός κατασκευάστηκε. Τόνισε δε ότι «ήταν πιθανότατα ρωσικός» προσθέτοντας ότι αυτό μένει να αποδειχθεί.
Άρθρο 4
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι και επιβεβαίωσε τις αρχικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ βάσει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο όταν ένα Κράτος - Μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Επιπλέον, ο κ. Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους Πολωνούς πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ψευδείς ειδήσεις και απόπειρες προπαγάνδας». Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η Βαρσοβία δεν έχει μιλήσει - μέχρι στιγμής - για επίθεση.
Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;
«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι Σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να τεκμηριώνονται όλα τα γεγονότα", τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ζωών.
Αργότερα σήμερα ο Γενς Στολτενμπεργκ θα προεδρεύσει σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μόνιμων αντιπροσώπων των Κρατών - Μελών της ατλαντικής συμμαχίας.
Και το ΝΑΤΟ δεν έχει κάνει λόγο για επίθεση αλλά για ένα «τραγικό περιστατικό».
Ζελένσκι: «Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία»
Χωρίς να προσφέρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης». Κάλεσε επίσης «να αναληφθεί δράση» υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία είναι «έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη».
Τόνισε μάλιστα ότι η ουκρανική πλευρά είχε προειδοποιήσει «εδώ και καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν θα περιοριστούν στην Ουκρανία».
Τι λέει ο Μπάιντεν
«Θα βεβαιωθώ ότι θα μάθουμε ακριβώς τι συνέβη. Τότε θα είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε το επόμενό μας βήμα» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος μετά την έκτακτη συνεδρίαση της G7 κεκλεισμένων των θυρών στο Μπαλί της Ινδονησίας στην οποία συμμετείχαν εκτός από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Παρόντες επίσης ήταν οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Ο αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο ο πύραυλος να βλήθηκε από τη Ρωσία και αυτό, εξήγησε, εξαιτίας της τροχιάς του. Παρ' όλα αυτά συμπλήρωσε ότι "θα το δούμε" αφού η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο: Εξετάζουμε. Δεν επιβεβαιώνουμε
Ο Λευκός Οίκος έως νωρίς τα ξημερώματα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους αναφέροντας ότι συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες ενώ και το Πεντάγωνο σημείωνε επίσης ότι εξετάζει περαιτέρω θέμα.
Ανησυχία ΕΕ
Ανήσυχη εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκφράζοντας τα συλλυπηπήριά της και "το ισχυρότερο μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τους Ουκρανούς φίλους μας", όπως είπε. Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε σοκαρισμένος και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας σε έκτακτη συνάντηση συντονισμού.
Συναγερμός στις χώρες της Βαλτικής
Για έγκλημα έκανε λόγο η Λετονία που καλεί σε ενεργοποίηση του Άρθρου 4 ενώ έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟϊκού εδάφους δήλωσαν Εσθονία και Λιθουανία.
Γιατί όσα συνέβησαν στην Πολωνία έχουν σημασία
Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της αυστηρά αμυντικής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει την Ουκρανία. Στην ατλαντική συμμαχία συμμετέχουν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Εφόσον επαληθευτεί ότι «αδέσποτοι» ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πολωνικό έδαφος θα πρόκειται για το πρώτο χτύπημα της Ρωσίας σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος από την έναρξη του Πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση που επαληθευτεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα τότε ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 σύμφωνα με το οποίο επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Κράτους - Μέλους της Συμμαχίας εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων.
Εν τω μεταξύ...
Τουλάχιστον 85 ρωσικοί πύραυλοι έσπειραν την Τρίτη τον τρόμο στην Ουκρανία διακόπτοντας απότομα το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στη χώρα μετά την ταπεινωτική για τη Μόσχα απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα λίγες ημέρες πριν.
Στόχος οι υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας
Η Ρωσία χτύπησε ξανά ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήταν το πιο σφοδρό κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά του ουκρανικού εδάφους - από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά - βυθίζοντας στο σκοτάδι τη χώρα. Ακόμη και η γειτονική Μολδαβία επλήγη καθώς και σε αυτή καταγράφονταν μαζικές διακοπές ρεύματος αφού τα ρωσικά χτυπήματα κατέστρεψαν μία σημαντική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Μόσχα όταν εκτόξευε τους τουλάχιστον 85 πυραύλους Κρουζ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επιβιβαζόταν σε αεροσκάφος για να αναχωρήσει από τη Σύνοδο G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας εκεί όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε έναν "δεκάλογο" για την ειρήνη στην Ουκρανία, εκεί που ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορούσε το Κιέβο ότι ζητεί λύσεις ενώ, δεν προσέρχεται στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η Ουκρανία αγκομαχούσε ήδη ενεργειακά αφού η Μόσχα είχε χτυπήσει ξανά και ξανά τις ενεργειακές της υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή τη φορά όμως η καταιγίδα από πυραύλους Κρουζ κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας είναι η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η εκδίκηση του Πούτιν για την Χερσώνα
Ο Πούτιν φαίνεται να είναι οργισμένος. Η Χερσώνα, η πρώτη και η μοναδική περιφερειακή ουκρανική πρωτεύουσα που είχε στην κατοχή του έχει πλέον ανακαταληφθεί από τους Ουκρανούς. Το νέο αυτό μπαράζ επιθέσεων κατά υποδομών σε Κιέβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία εξακολουθεί να χάνει στο έδαφος.
Τα πλήγματα σημειώθηκαν λίγο πριν δύσει ο ήλιος εξαναγκάζοντας τους Ουκρανούς να εργαστούν με αντίπαλο τον χρόνο ώστε να προλάβουν να εξετάσουν το μέγεθος της ζημιάς και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες προτού πέσει το σκοτάδι.
Οι κάτοικοι της χώρας επέστρεψαν στα καταφύγια. Η κατάσταση στο Κιέβο περιγράφεται ως δύσκολη από τις ουκρανικές αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό.
Η Ρωσία διαλύει τις ενεργειακές ουκρανικές υποδομές εδώ και έναν μήνα με ξεκάθαρο στόχο να παγώσει και να βυθίσει στο σκοτάδι το ηθικό των Ουκρανών εν όψει χειμώνα. Επιλέγει ως χρονική στιγμή την τρέχουσα ενώ έχει χάσει τη Χερσώνα και ενώ οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών συζητούν στο Μπαλί το τελικό προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο αναμένεται σήμερα. Ήδη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα ζητούσε από νωρίς χθες Τρίτη να καταλήξουν σε μία "υπεύθυνη" απάντηση.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα. Θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτές οι επιθέσεις δεν θα κάμψουν το ηθικό των Ουκρανών. Εμείς θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» τόνισε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
Την ίδια στιγμή, και η Μολδαβία βρέθηκε αντιμέτωπη με διακοπές ρεύματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ζήτησε από τη Μόσχα «να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστροφή» και υπογράμμισε ότι «κάθε βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία επηρεάζει και την Μολδαβία».
Το Κρεμλίνο όμως δεν ακούει κανέναν σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία παρά μόνο τον Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος όσο θα συνεχίζει να μετρά απώλειες στο μέτωπο θα γίνεται ολοένα και πιο επιθετικός απέναντι στην Ουκρανία. Τουλάχιστον αυτοί οι εννέα μήνες πολέμου, αυτό έχουν αποδείξει.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.