Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. «Είμαι έτοιμος να σκεφτώ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», δήλωσε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα "De Zondag".
Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και το 2021 εξακολουθεί να σηματοδοτείται από την πανδημία, ο πρωθυπουργός του Βελγίου ανακοίνωσε ότι «η μετάλλαξη Omicron δεν θα είναι το τελευταίο κύμα» και «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Για να γίνει αυτό, ο Βέλγος πρωθυπουργός σκιαγραφεί διάφορους δρόμους: επιπλέον κρεβάτια στην εντατική ή ακόμα και... υποχρεωτικό εμβολιασμό - ένα θέμα το οποίο ο Ντε Κρο δεν υποστήριζε τους τελευταίες μήνες. Σε αρκετές περιπτώσεις είχε πει ότι δεν επιθυμούσε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, λέγοντας ότι πιστεύει περισσότερο στην πειθώ παρά στην επιβολή. Ωστόσο στη συνέντευξή του στην "De Zondag" αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. Εάν μπορεί να βοηθήσει ο δρόμος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, είμαι έτοιμος να το σκεφτώ», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί συζήτηση στη Βουλή.
Για τον Αλεξάντερ Ντε Κρο, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλα μέτρα σε μακροπρόθεσμη βάση. «Τα νοσοκομεία μας πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την αιχμή των κρουσμάτων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι 2.000 κλίνες εντατικής θεραπείας μάλλον δεν αρκούν. Δεύτερον, τονίζει ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη συνεχή πρόληψη, τρίτον να ενισχυθούν τα κέντρα εμβολιασμού και ελέγχου και τέταρτον να μπει σε εφαρμογή ένα σύστημα με ανώτατα όρια που θα παρέχει σαφήνεια.
Ελλάδα: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για την πανδημία
Στην χώρα μας, στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου.
Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Γαλλία:Την λήψη επιπλέον μέτρων εξετάζει σήμερα η κυβέρνηση
Η γαλλική κυβέρνηση θα αποφασίσει σήμερα την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19, την ώρα που η παραλλαγή Ομικρον εκτοξεύει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο συμβούλιο υγειονομικής άμυνας το απόγευμα στις 16.00 τοπική ώρα, μία ώρα πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την οποία θα εγκριθεί το σχέδιο νόμου που θα θεσπίζει το εμβολιαστικό πιστοποιητικό, το οποίο θα εγκαταστήσει το υγειονομικό πιστοποιητικό.
Το Σάββατο, για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, ξεπεράστηκε το όριο των 100.000 ημερήσιων κρουσμάτων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε στα 27.697 χθες, Κυριακή, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός φαρμακείων και διαγνωστικών κέντρων είναι κλειστά την ημέρα των Χριστουγέννων.
Μία από τις επίμαχες προτάσεις είναι η αναβολή της επιστροφής στο σχολείο που είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιανουαρίου. Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης , ανάμεσά τους και η υποψήφια των Le Republicains για τις προεδρικές εκλογές Βαλερί Πεκρές , ζητούν την αναβολή της λειτουργίας των σχολείων. Το ίδιο επιθυμούν ορισμένοι εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας, δεδομένης της χρονικής εγγύτητας με τους εορτασμούς για το Νέο Ετος.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 31 Δεκεμβρίου είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται, αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι ένα τέτοιο επί μέρους και μικρής χρονικής διάρκειας μέτρο, μόνο για μία βραδιά, δεν θα φέρει αποτέλεσμα.
Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι πιθανόν να ενισχυθεί σε χώρους συγκέντρωσης άνω των 10 προσώπων, όπως υπαίθριες αγορές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αλλά, πάνω απ' όλα, η κυβέρνηση επενδύει στον εμβολιασμό και την μετατροπή του υγειονομικού σε εμβολιαστικό πάσο «για την πρόσβαση σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, στα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, σε οργανωμένες επαγγελματικές εκδηλώσεις ή στις υπεραστικές συγκοινωνίες», κυρίως στις σιδηροδρομικές, σύμφωνα με το υπό συζήτησιν σχέδιο.
Το τελευταίο αυτό μέτρο επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά η κυβέρνηση επιδιώκει να επισπεύσει την εφαρμογή του από τις 15 Ιανουαρίου.
Ισραήλ: Η χώρα δοκιμάζει την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 ενώ περιμένει το 'πράσινο φως' από το υπουργείο Υγείας για τη χορήγησή της
Ισραηλινό νοσοκομείο χορήγησε σήμερα τέταρτες δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 δοκιμαστικά σε μια ομάδα ανθρώπων, ενώ η χώρα εξετάζει την έγκριση του μέτρου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των μολύνσεων λόγω της παραλλαγής Όμικρον.
Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου Sheba στο Ραμάτ Γκαν έξω από το Τελ Αβίβ θα «θέσει ως στόχο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην παραγωγή αντισωμάτων και την ασφάλεια, προκειμένου να αξιολογήσει εάν χρειάζεται γενικά ένα τέταρτο εμβόλιο», ανέφερε εκπρόσωπος. Οι 150 συμμετέχοντες είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού.
Ομάδα ειδικών του υπουργείου Υγείας συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να γίνει το Ισραήλ η πρώτη χώρα που θα προσφέρει τέταρτη δόση εμβολίου σε όσους είναι ηλικίας άνω των 60, σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στους εργαζόμενους των υγειονομικών υπηρεσιών.
Η ισραηλινή κυβέρνηση χαιρέτισε την πρόταση. Ωστόσο η τέταρτη δόση πρέπει να έχει την τελική έγκριση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Νάχμαν Ας, ιατρού, του οποίου η απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα ληφθεί χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης.
Δεδομένων των ανησυχιών για την έλλειψη δεδομένων από δοκιμές, ο Ας ίσως τροποποιήσει τα κριτήρια για όσους θα μπορούν να λάβουν τη δόση αυτή, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 70 έτη και εξαιρώντας τους υγειονομικούς, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Το 63% των 9,4 εκατ. Ισραηλινών έχει λάβει τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Περίπου το 45% έχουν επίσης λάβει μια τρίτη --ή ενισχυτική-- δόση. Έχουν καταγραφεί περίπου 2.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα Όμικρον.
Το Ισραήλ ήταν η χώρα που κυκλοφόρησε ταχύτερα τα αρχικά εμβόλια πριν από ένα χρόνο, και μια από τις πρώτες που παρατήρησαν ότι η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.