ΚΑΙΡΟΣ

Παγκόσμια καταδίκη της επίθεσης στην Αλεξάνδρεια

Τον διεθνή αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η βομβιστική επίθεση έξω από κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας με 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.
Τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, κάνοντας λόγο αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δικαιολογήσει ή να νομιμοποιήσει την τυφλή βία από όπου και εάν προέρχεται» σημειώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε αυξημένη επαγρύπνηση και ζήτησε την "προώθηση των κοινών αξιών της ανεκτικότητας" μετά την επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ δήλωσε "βαθιά λυπημένος από την επίθεση εναντίον της εκκλησίας που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων".

"Η επίθεση αυτή εναντίον μιας μειονότητας είναι, όπως είπαν και ο πρόεδρος Μουμπάρακ και ο ιμάμης του Αλ Άζχαρ, μια επίθεση εναντίον όλων", αναφέρει ανακοίνωσή του.

Απερίφραστα καταδίκασε την επίθεση και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Την επίθεση καταδίκασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την επίθεση αυτή. Το δικαίωμα των Χριστιανών Κοπτών να συναθροίζονται και να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πρέπει να προστατεύεται", είπε η Αστον.

Την ενέργεια καταδίκασε και το Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών και κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις της περιοχής να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να προστατεύσουν τα θεμελιώδη θρησκευτικά δικαιώματα των πιστών όλων των δογμάτων.

Ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος καταδίκασε "την δειλή πράξη" των δραστών της επίθεσης. "Η ενέργεια αυτή όπως και εκείνη της τοποθέτησης βομβών στα σπίτια χριστιανών στο Ιράκ ώστε να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν, προσβάλλει τον Θεό και όλη την ανθρωπότητα", επισήμανε ο ποντίφικας.

Την επίθεση καταδίκασαν μεταξύ άλλων το Ιράν, η Ιταλία, το Ισραήλ, η παλαιστινιακή Αρχή, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η Τουρκία και πολλές θρησκευτικές προσωπικότητες όπως και αρκετές πρωτεύουσες, μεταξύ τους το Παρίσι και η Δαμασκός.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από εκκλησίες σε όλη τη χώρα.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών περισσότεροι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και πράκτορες έχουν αναπτυχθεί και σημεία ελέγχου έχουν στηθεί σε όλες τις επαρχίες. Επίσης απαγορεύεται να σταθμεύουν αυτοκίνητα κοντά σε εκκλησίες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εκατοντάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί, χωρίς να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με εντολή του υπουργείου Παιδείας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το Σάββατο, εκατοντάδες χριστιανοί της Αιγύπτου διαδήλωσαν κατά της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στις εκκλησίες της χώρας.

Οι χριστιανοί κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή της Αλ Κάιντα.

Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, μια εξτρεμιστική οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή αποτελούν στόχο.

Σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου για να "απελευθερώσει" δύο Αιγύπτιες οι οποίες είχαν ασπαστεί το Ισλάμ και τώρα κρατούνται παρά τη θέλησή τους από την Κοπτική Εκκλησία.

Η οργάνωση είχε προειδοποιήσει αρχικά τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο όταν ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία των πιστών μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης τον Οκτώβριο που κατέληξε σε τραγωδία με τουλάχιστον 60 νεκρούς.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από την Εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα το απόγευμα τελέστηκε η κηδεία ορισμένων εκ των θυμάτων υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πηγή: skai.gr