ΚΑΙΡΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου

Η ΕΕ δεσμεύεται να εργαστεί για ολοκληρωμένα μέτρα με στόχο την πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών και την εξασφάλιση εύτακτων και ασφαλών διαδρομών.

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Τζουζέπ Μπορέλ προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της ΕΕ να παραμείνει ο κορυφαίος χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Δεσμευόμαστε ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε η ΕΕ να συνεχίσει να αποτελεί έναν τόπο όπου οι πρόσφυγες θα βρίσκουν προστασία και ασφάλεια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης εκατομμυρίων προσφύγων και βιαίως εκτοπισμένων ατόμων που πλήττονται από συγκρούσεις ή μείζονες ανθρωπιστικές κρίσεις, π.χ. στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Βενεζουέλα, τη Βιρμανία/Μιανμάρ, την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Μπουρκίνα Φάσο. Παρέχουμε βοήθεια που σώζει ζωές, όπως τρόφιμα, στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, και στήριξη των μέσων βιοπορισμού.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια βρίσκονται εκτός της ΕΕ, στηρίζουμε επίσης σημαντικό αριθμό προσφύγων στα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα κράτη μέλη φιλοξενούν σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους από την Ουκρανία υπό προσωρινή προστασία, ενώ πάνω από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Η ΕΕ παρέχει επίσης προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια στους εσωτερικά εκτοπισμένους της Ουκρανίας και στηρίζει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που βρίσκονται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Τα ταξίδια των προσφύγων είναι συχνά γεμάτα κακουχίες και κινδύνους.

Χιλιάδες διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε ερήμους και θάλασσες ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΕΕ δεσμεύεται να εργαστεί για ολοκληρωμένα μέτρα με στόχο την πρόληψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών και την εξασφάλιση εύτακτων και ασφαλών διαδρομών.

Συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους για την επανεγκατάσταση και για συμπληρωματικές οδούς που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των θέσεων εισδοχής από περιοχές προτεραιότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το πρόγραμμα της ΕΕ για την επανεγκατάσταση και την εισδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους στις 10 Μαΐου 2023, εγκαινιάζοντας τη νέα διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για τη διετία 2024-2025.

Η ΕΕ χαιρετίζει το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 ως μια σημαντική ευκαιρία για την καλύτερη κατανομή της παγκόσμιας ευθύνης.

Για να είμαστε πραγματικά αποτελεσματικοί, πρέπει όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των πολλαπλών και σύνθετων προκλήσεων που επιφέρουν οι αναγκαστικές εκτοπίσεις.»

Γιώργος Φελλίδης
 

TAGS: ΕΕ