ΚΑΙΡΟΣ

Oυκρανία: Σκοτώθηκε σε αερομαχία το «φάντασμα του Κιέβου» αφότου «κατέρριψε 40 ρωσικά αεροσκάφη»

Ο μυστηριώδης Ουκρανός πιλότος, γνωστός ως το «Φάντασμα του Κιέβου» σκοτώθηκε σε αερομαχία αφότου φέρεται να κατέρριψε πάνω από 40 ρωσικά αεροσκάφη, ανέφεραν την Παρασκευή οι Times του Λονδίνου.

Ο λόγος για τον 29χρονο ταγματάρχη Στεπάν Ταραμπάλκα, πατέρα ενός παιδιού, που σύμφωνα με τοπικές αναφορές σκοτώθηκε όταν το MiG-29 που πετούσε καταρρίφθηκε στις 13 Μαρτίου ενώ πολεμούσε ρωσικές δυνάμεις.


Το «φάντασμα του Κιέβου» γρήγορα απέκτησε φήμη σε παγκόσμιο επίπεδο αφού αναφέρθηκε ότι κατέρριψε έξι ρωσικά αεροσκάφη την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, όπως είχε γνωστοποιήσει η ουκρανική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια αυξήθηκαν οι εικασίες ότι ο Ταραμπάλκα ήταν ένας μύθος που επινόησαν οι Ουκρανοί προκειμένου να εμπνεύσουν γενναιότητα στις τάξεις των μαχητών της χώρας. Ωστόσο, ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν στη βρετανική εφημερίδα την ταυτότητά του και τον θάνατό του στους The Times. Το κράνος και τα γυαλιά του αναμένεται να πωληθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ταραμπάλκα τιμήθηκε μετά θάνατον με το σημαντικότερο μετάλλιο της Ουκρανίας για ανδρεία στη μάχη, το Τάγμα του Χρυσού Αστέρα, με τον τίτλο «Ήρωας της Ουκρανίας». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ