ΚΑΙΡΟΣ

«Κυνική» η πρόταση της Βουδαπέστης για εκεχειρία στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ

«Ισοδυναμεί με παράδοση ουκρανικών εδαφών», τονίζει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία

Η έκκληση της ουγγρικής κυβέρνησης για εκεχειρία στη γειτονική Ουκρανία είναι «κυνική», δεδομένου ότι μεγάλες εκτάσεις της χώρας αυτής ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη Ντέιβιντ Πρέσμαν.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν κατονόμασε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Ο τελευταίος έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να γίνει εκεχειρία και να προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε ειρηνευτικές συνομιλίες, μια πρόταση που επικρίνεται από ορισμένους Δυτικούς γιατί θεωρούν ότι ισοδυναμεί με παράδοση ουκρανικών εδαφών στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όταν ακούμε πολιτικούς να συνηγορούν υπέρ του κατευνασμού, μεταμφιέζοντάς τον σε ειρήνη, ας είμαστε σαφείς: μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να φέρει την ειρήνη σήμερα. Αν ο Πούτιν σταματήσει τις μάχες, ο πόλεμος τελειώνει. Αν η Ουκρανία σταματήσει να μάχεται, τελειώνει η Ουκρανία», είπε ο Πρέσμαν μιλώντας σε ένα πάνελ στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική πρεσβεία.

«Είναι κυνικό να κάνουμε έκκληση για εκεχειρία όταν δεν είναι η δική μας χώρα που κατέχεται σχεδόν κατά το 20% από έναν ξένο στρατό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Πρέσμαν αποκαλύπτουν το ρήγμα μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Ο Όρμπαν, που επανεξελέγη το 2022 για μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία, έχει δηλώσει ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να παραμείνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ αλλά η κυβέρνησή του δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ούτε θα διακόψει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής επέκρινε επίσης την Ουγγαρία επειδή μπλοκάρει τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας λόγω της διαμάχης της με το Κίεβο για τη μεταχείριση των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία. «Προβληματιζόμαστε από την εργαλειοποίηση του ΝΑΤΟ από Ούγγρους αξιωματούχους για την αντιμετώπιση διμερών διαφορών», σημείωσε.

Φ.Γ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ